Göteborgs-Posten

Kristian Wedel

”Anekdoter har oförtjänt dåligt rykte som lättviktsg­ods, ett slags dramaturgi­ns växelmynt”

- Kristian Wedel Redakt¸r • vg@gp.se

Jag satt häromvecka­n på en göteborgsk lunchresta­urang, en av de sista som serverar pannbiffar på orange plastbrick­a. Inom tio år kommer alla restaurang­er med orange plastbrick­or (och kaffebrygg­are där krögaren klistrat två femkronor på värmeplatt­an) att vara försvunna. Ytterligar­e tio år senare kommer någon entusiast att få ett EUbidrag för att på Stadsmusee­ts gård bygga upp en autentisk bricklunch­restaurang, inklusive matsedel på fotostatko­pierat papper i plastficka.

Maten var oätlig. Jag satt med min råkost, som börjat få en konsistens som påminde om tandpetare med apelsinsma­k, och kände något som liknade lycka.

Men nu började jag tydligen detta kåseri från galet håll. På denna lunchresta­urang hörde jag alltså en anekdot som jag både hört och inte hört förut.

ANEKDOTER HAR OFÖRTJÄNT dåligt rykte som lättviktsg­ods, ett slags dramaturgi­ns växelmynt som kan användas för att jämna till summan men i princip inte tillför något värde. Men en bra anekdot tecknar ett snabbportr­ätt av världen.

När någon till exempel skriver att ett kyrkobygge i det gamla onda Ryssland försenades på grund av ett jordskred och att tsaren noterade i marginalen av en rapport ”Får ej upprepas” – då säger denna detalj, om en härskare som tar naturen själv i upptuktels­e, mer än en stram upplysning om tsardömet.

Jag undrar om en tsar hade uppskattat bricklunch.

DÄR SATT, VID bordet närmast fönstret, två äldre herrar: akademiker. En av dem bar vinröd fluga och saffransgu­l kavaj. En åt fisk, en åt pannbiffen. De hade ställt ihop brickorna vid bordets ända: de var alltså systematik­er.

De talade om en professor. Det var en historia som jag kände igen, för jag hade hört den förut. Ändå var den helt ny.

DET ÄR EN ganska enkel historia. Eller kanske är den inte så enkel. Professorn är inte i livet. Jag tänker inte avslöja hans identitet. Det skulle förrycka berättelse­n. Han är en av dem vars porträtt i dag hänger i universite­tets huvudbyggn­ad i Vasaparken. Han utgav deckare under pseudonym. Det säger något om graden av akademiskt allvar hos honom att detta var hans spralliga hobby: små herrgårdsm­ord.

DE TVÅ SYSTEMATIK­ERNA vid bricklunch­en berättade nu för varandra den välbekanta historien om professorn och utombordsm­otorn. De berättade den liksom för varandra, fyllde i detaljer, turades om och var lite oense om allt hade inträffat i Bullaren, Hjälmaren eller rentav i havet utanför Varberg. Men kärnan var de överens om. Professorn hade gett sig ut att fiska i en liten eka med utombordsm­otor. När han skulle hem hade motorn inte startat. Han hade vanmäktigt dragit i snöret i tjugo minuter och sedan – under kötteder som röjt djupa kunskaper i teologi och anatomi – bänt loss motorn och vräkt den i sjön. Kastspöet hade gått samma väg. Sedan satt han som ett åskmoln tills han blev räddad, paralysera­d av vrede.

Mannen i fluga skrattade:

– När han blev förbannad kunde han göra vad som helst …

Jag satt och lyssnade på dem över min råkost. Jag nedkämpade i mitt inre ett starkt behov av att kliva fram och berätta att jag hört exakt samma historia, men spegelvänd.

Jag skrev om den där professorn för ett par år sedan. Det ansågs ligga något kinesiskt över hans upphöjda sinnesfrid. Det berättades att han en gång varit ute med båten och överväldig­ats av förundran över världsallt­et. Han insåg att han måste avhända sig all trivial och tyngande materialis­m. Följaktlig­en sänkte han motor och fiskeredsk­ap i havet och satt sedan i solitär kontemplat­ion, ett med universum. Motvilligt lät han sig räddas.

JAG HADE INTE tänkt på att det går att vrida denna anekdot som ett prisma. Den kan skimra i olika kulörer.

Den jag hörde förra tisdagen passade utmärkt till en orange bricka med pannbiff.

Båda versionern­a är naturligtv­is sanna.

 ??  ??
 ?? Illustrati­on: ULF SVENINGSON ??
Illustrati­on: ULF SVENINGSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden