Göteborgs-Posten

Polestar flyttar in

Ekonomi: Volvo cars sportbilsm­ärke Polestar invigde i går sitt nya huvudkonto­r i Torslanda.

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se

Göteborg befäster positionen som Nordens fordonshuv­udstad. På tisdagen invigde Polestar sitt nya huvudkonto­r ”Kuben” ett stenkast från Volvo i Torslanda.

Sportbilmä­rket, som är en del av Volvo Car Group, invigde på tisdagen sina nya lokaler på Hisingen. På plats var Volvo Cars vd Håkan Samuelsson och Thomas Ingenlath, vd på Polestar.

– Polestar är inte bara ett nytt bilmärke i Volvo Car Group, utan kommer också att spela en viktig roll för Volvos elbilsutve­ckling eftersom Polestar går i täten, sade Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, under invigninge­n.

Polestars huvudkonto­r i Torslanda, ä rensockerb­its liknande ombyggnad av gamla Volvo Bussar.

Vitglasad exteriör och stora, luftiga och avskalade lokaler som går i linje med Polestars filosofi om att vara äkta, minimalist­isk, modern, annorlunda och våga sticka ut.

– Vad vi gör, är vad ingen annan vågar, och det är att starta ett helt nytt bilmärke, säger vd:n Thomas Ingenlath.

SJÄLVKLART FANNS TVÅ uppvisning­sexemplar av den lyxiga sporthybri­den Polestar 1 på plats, som kommer att bli den första och enda hybriden i det nya bilmärkets stall. Kommande Polestar-modeller 2 och 3 kommer att vara renodlade el-bilar, och gå i förtruppen inför Volvo Cars kommande elektrifie­ring.

– Grunden till Polestar är att hela fordonsind­ustrin rör sig mot elektrifie­ring, säger vd:n Thomas Ingenlath som ser fördelar med att gå under Volvo Car Groups paraply.

Det innebär att Polestar kan verka som ett snabbfotat startupbol­ag, men med Volvo i ryggen.

– Detta är en stor möjlighet för oss. Inte bara för att introducer­a ett nytt bilmärke, inom ett existerand­e märke, men också för att ta det bortom det vanliga. Elektrifie­ringen är det centrala för oss och är nyckeln till noll koldioxidu­tsläpp i framtiden vilket är nödvändigt i alla stora städer, säger Thomas Ingenlath.

Men det handlar inte bara om miljöaspek­ten, vilket alla fordonstil­lverkare kommer att fokusera på framöver, utan att skapa en ny känslomäss­ig upplevelse av det moderna sättet att förflytta sig.

– VI TYCKER att det är ett roligt och modernt sätt att förflytta sig på. Om man kört en elbil upptäcker man att det inte är något oväsen från motorn och det är inget som vibrerar, säger Thomas Ingenlath.

Polestar 1 som lanserades för ganska exakt ett år sedan, kommer att börja produceras vid företaget nya fabrik i Chengdu i Kina nästa år.

Redan nu har Polestar 518

Bilen är mycket exklusiv och är i det närmaste handgjord och prislappen är därefter – drygt 1,5 miljoner kronor

beställnin­gar på lyxbilen, som kommer att produceras i en begränsad upplaga på 1 500 exemplar. Bilen är mycket exklusiv och är i det närmaste handgjord och prislappen är därefter – drygt 1,5 miljoner kronor.

POLESTAR KOMME RATT hoppa överåterfö­r sälja r ledet och bygga upp Polestar Space på ett 60-tal platser i Nordamerik­a, Europa och Kina under de kommande 18 månaderna, dit potentiell­a kunder kan komma och titta på bilarna och boka provkörnin­g. Enligt tidigare medieuppgi­fter blir första Polestar Space i Oslo.

I början på nästa år kommer man att lansera Polestar 2 och 2021 lanseras Polestar 3.

– MED POLESTAR 2 har vi med en utmanare till Tesla på marknaden, en el-bil i premiumseg­mentet, som kommer att kosta mellan 40 000 till 60 000 euro. Vi ser det som vårt uppdrag att föra in elektromob­ilitet i det segmentet, säger Thomas Ingenlath.

Polestar 3 kommer att bli en suv-modell.

Med Polestar 1 syns fortfarand­e släktskape­t till Volvo, men man kan räkna med att nya bilmärket kommer ge sig in på nya vägar.

– Polestar kan vara mer extrovert. Volvo är alltid inkluderan­de och ”icke-provokativ­t”, där kan Polestar kan vara lite mer provoceran­de och spela en annan roll, säger Thomas Ingenlath.

Tre person biltillver­kare har nu sina huvudkonto­r i Göteborg – Volvo Cars, Polestar och Lynk & Co.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INVIGNING. Polestar Cube i Torslanda, ser ut som en sockerbit. Polestars VD Thomas Ingenlath står bredvid en av företagets bilar, en hybrid med 600 hk som går upp till 15 mil på bara el.
INVIGNING. Polestar Cube i Torslanda, ser ut som en sockerbit. Polestars VD Thomas Ingenlath står bredvid en av företagets bilar, en hybrid med 600 hk som går upp till 15 mil på bara el.
 ??  ??
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ??
Bild: JONAS LINDSTEDT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden