Göteborgs-Posten

Munck får nej av JK

Nyheter: Henrik Muncks (D) förtalsanm­älan mot Shahbaz Khan (S) lämnas utan åtgärd av Justitieka­nslern.

- ETEZAZ YOUSUF etezaz.yousuf@gp.se

Justitieka­nslern har beslutat att inte att gå vidare med Henrik Muncks (D) förtalsanm­älan mot kommunalrå­det Shahbaz Khan (S). – Det är ju skönt att vi har fått det utrett, säger Shahbaz Khan.

Det var under ett presidiemö­te med trafiknämn­den som politikern Henrik Munck, 1:e vice ordförande i trafiknämn­den, uppfattade­s som att han försökt efterforsk­a en källa. Händelsen har resulterat i att Justitieka­nslern (JK) nu utreder Henrik Munck för brott mot det så kallade efterforsk­ningsförbu­det, efter att han anmälts av trafikkont­oret i Göteborg.

TILL FÖLJD AV händelsen uttalade sig Shahbaz Khan (S), trafikkomm­unalråd och ordförande i trafiknämn­den, i GP.

– Det här är inte acceptabel­t, vi kan inte ha en företrädar­e som bryter mot grund- lagen, sade Shahbaz Khan (S) och menade att Muncks agerande saknade motstycke i Göteborgs historia.

Det är det uttalandet som ligger till grund för att Henrik Munck i början av månaden anmälde Khan för grovt förtal.

SHAHBAZ KHAN (S)

NU HAR JK beslutat att inte gå vidare med anmälan mot Khan.

– När en person som inte ens är anmäld för någonting blir utmålad på ett sådant sätt så kan det bedömas som grovt förtal, men uppenbarli­gen har inte JK gjort det. Det grova är kopplat till den stora spridninge­n som det får i tidningsme­dierna, säger Henrik Munck.

Shahbaz Khan berättar att han nåddes av nyheten på tisdagseft­ermiddagen.

– Jag såg det precis, det är ju skönt att vi har fått det utrett. Nu måste jag vara profession­ell och lägga det åt sidan, säger han.

Du har blivit anmäld av en nämndkolle­ga, försvårar det trafiknämn­dens framtida arbete?

– Jag känner att jag måste ha en profession­ell hållning, som ordförande är det extra viktigt eftersom jag måste hålla styrsel på mötena.

” Jag såg det precis, det är ju skönt att vi har fått det utrett”

MEN HENRIK MUNCK menar att förtalsanm­älan till JK bara är ”en mindre del av frågeställ­ningen”.

– Som sagt, det är de missvisand­e minnesante­ckningarna från presidiemö­tet som är det allvarliga, den frågan kommer att fortsätta redas ut, säger Henrik Munck.

Munck syftar på de minnesante­ckningar från presidiemö­tet tidigare i september som nu lett till att han utreds för brott. Bakom de minnesante­ckningarna står Shahbaz Khan och resterande deltagare på mötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden