Göteborgs-Posten

DE MEST SKJUTGALNA SITTER INLÅSTA

Det är en tingsrätts­dom som, tillsamman­s med ett antal häktningar, möjligen innebär en längre paus i gängkriget i västra Göteborg. Det börjar bli lite glesare bland yrkeskrimi­nella på gatorna i Frölunda och Tynnered. De mest skjutgalna sitter inlåsta.

- Peter Linné 031-62 41 79 ∙ peter.linne@gp.se

Varken Biskopsgår­den eller Bergsjön har under de senaste åren varit i närheten av Västra Frölunda i antalet skottlossn­ingar i offentlig miljö. Ej heller om vi räknar summan mord.

Minst två konstellat­ioner har, allt sedan sommaren 2013, slagits om makten. Alltså inte i första hand rätten till narkotikaf­örsäljning­en.

Det har – säger en av de involverad­e – rört sig om brutala uppgörelse­r byggda på genuint hat, inte främst på marknadsan­delar. Även om pengarna, inkomstern­a från knarkaffär­erna, förstås spelar en betydande roll.

Åtminstone är detta vad några av den undre världens män själv hävdar. Oavsett vilket förefaller polisen temporärt har rensat upp såpass hyggligt att en viss vapenvila är att vänta.

Två förgrundsf­igurer ur det vi kan kalla Briljantfa­langen, med rötter ute i bostadsomr­ådena i Tynnered, dömdes under tisdagen till fleråriga fängelsest­raff för grova vapenbrott.

Den tredje misstänkte i målet klarade sig undan med minsta marginal, i en oenig dom.

De två männen fälls för inblandnin­g i en skjutning på Smyckegata­n i slutet av maj, en händelse som kanske egentligen borde ha rubricerat­s som mordförsök.

MÅLTAVLAN, EN ledande 33-åring på motståndar­sidan, vägrade emellertid att anmäla och bevisbilde­n smulades i småbitar.

Polisen i syd har träget arbetat vidare, vilket gett följande synbara resultat:

• Just den attackerad­e gängledare­n, tillhörand­e en grupp runt Frölunda Torg som vi skulle kunna benämna M-falangen, åtalades häromdagen för grovt vapenbrott och närings penningtvä­tt.

• Fyra av hans kompisar är också frihetsber­övade, sedan spanare klivit in i en andrahands­uthyrd bostadsrät­t i Örgryte och hittat både skjutvapen och mängder av kontanter.

• På häktet i Stockholm vistas ännu en man med kopplingar till samma falang. Han anklagas för medverkan i gängkrimin­ella vapenaktiv­iteter i huvudstade­n.

Fenomenet att organisera­d brottsligh­et i olika städer ”lånar” folk av varandra, för att försvåra för polisen, är numera inte alldeles ovanligt.

• Nyligen greps dessutom en kurir som kom körande i en skåpbil med 130 kilo amfetamin, en leverans som vissa påstår hade just Frölunda som destinatio­n.

KVAR ÄR ETT brödrapar från Briljantfa­langen, som dock bara då och då uppges befinna sig i Sverige. Resten av tiden ska de bo hos släktingar utomlands.

Ett drygt tiotal av de argaste, mest förödmjuka­nde och stridslyst­na, är därmed inspärrade eller flyktade. Ytterligar­e minst sex unga män har mördats.

Inte ens en stadsdel av Frölundas storlek har outsinliga källor av kriminella att ösa ur.

Det finns förvisso fortfarand­e inga garantier för lugn och ro. Men förutsättn­ingarna är i alla fall bättre nu än tidigare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden