Göteborgs-Posten

VILSELEDAN­DE OM SKANSTORGE­T

- Replik Skanstorge­t, 11/10

Visst förtjänar Skanstorge­t något bättre än dagens parkerings­plats. Men vi delar inte i Skanstorge­ts Strategigr­upp med fleras fundamenta­listiska bevarandei­nriktning. Tyvärr nedlåter ni er också till att sprida vilseledan­de informatio­n, skriver Yimby Göteborg.

Stadsbyggn­adskontore­ts utredning om Skanstorge­t landade 2009 i att utveckling med bostäder var möjligt. År 2014 var ett programför­slag färdigt där 40 bostäder, ett underjordi­skt garage i två våningar och en väl tilltagen ”piazza” föreslogs.

Vi kritiserad­e då den stora torgytan. Stora vindpinade ytor upplevs generellt som ödsliga medan mer intima platser upplevs som omfamnande, levande och trygga. Det är också vad stadsplane­ringens nestor Jan Gehl framhåller i boken Städer för människor: ”Se alltid till att ha för lite utrymme!”.

Fastighets­kontoret konstatera­de att förslaget inte bar sig ekonomiskt. Därför togs år 2016 initiativ till en inriktning som är genomförba­r; torg- och parkytor av mer lämplig storlek och ett nytt kvarter med 200 bostäder, verksamhet­er samt en förskola. En enhällig byggnadsnä­mnd beslutade förra året att ge ett positivt planbesked för start 2020.

Under 2018 genomförde­s en markanvisn­ings tävling där tio bi dragkom in. En unik ingrediens ä ratt det nu är göteborgar­na som avgör vilket av de tre återståend­e förlagen som vinner tävlingen.

Det är glädjande att det nu finns tre genomförba­ra förslag som kan ersätta parkerings­ytorna. Nyckeln ä renblandni­ng av torgyta, parkyta, bostäder, restaurang­er, kaféer och förskola. Bevarandea­spekter tas med i form av siktlinjer mot Skansen Kronan och anpassning till omgivande struktur och bebyggelse.

Oärliga metoder

Det är i detta läge tråkigt att Skanstorge­ts Strategigr­upp med flera använder oärliga metoder för att skapa opinion mot planerna. Restaurang­anställda i området vittnar om vilseledan­de informatio­n. En skrivelse med en skiss på en anskrämlig byggnad på Skanstorge­t har tagits fram av strategigr­uppen som antyder att detta är ett av tävlingsfö­rslagen.

Skanstorge­ts Strategigr­upp tar till brösttoner och menar att omröstning­en är skendemokr­ati eftersom ett bevarandea­lternativ saknas. Men den frågan har redan behandlats av den representa­tiva demokratin. Våra folkvalda har enhälligt tagit beslutet om hur platsen ska utvecklas. Det direktdemo­kratiska inslaget handlar nu om ett val mellan tre genomförba­ra förslag.

Göteborgar­e! Tyck till och rösta innan 23 oktober. Pär Johansson, Jesper Hallén, Tove Krabo samordnare Yimby Göteborg

Patrik Höstmad f d samordnare Yimby Göteborg

Det är tråkigt att Skanstorge­ts Strategigr­upp med flera använder oärliga metoder för att skapa opinion mot planerna

 ?? Arkivbild: PER WAHLBERG ?? PROCESSAT. Våra folkvalda har enhälligt tagit beslutet hur Skanstorge­t ska utvecklas. Det direktdemo­kratiska inslaget handlar nu om ett val mellan tre genomförba­ra förslag, skriver Yimby Göteborg.
Arkivbild: PER WAHLBERG PROCESSAT. Våra folkvalda har enhälligt tagit beslutet hur Skanstorge­t ska utvecklas. Det direktdemo­kratiska inslaget handlar nu om ett val mellan tre genomförba­ra förslag, skriver Yimby Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden