Göteborgs-Posten

ÖLEN BLIR BETYDLIGT DYRARE

- ANTHON NÄSSTRÖM anthon.nasstrom@gp.se

Torkan denna sommar slår hårt mot flera branscher. Enligt en ny rapport kan bland annat priserna på öl stiga rejält.

Det är The Guardian som rapportera­r att ölprodukti­onen i bland annat Tjeckien, Belgien och Irland, tre stora ölproducer­ande länder, fått sig en törn av årets extremtork­a. Tidningen hänvisar till en färsk rapport.

– Om du fortfarand­e vill ta ett par öl medan du kollar på fotbollsma­tchen, då är åtgärder mot klimatförä­ndringar den enda vägen, säger Dabo Guan, professor vid University of East Anglia, till The Guardian.

BÖNDER RUNT OM i Europa har tidigare slagit larm med anledning av värmen, vilket även innebär en brist på spannmål som i sin tur gör att ölpriserna väntas stiga i Europa. Det bekräftar även den forskarrap­port som den brittiska tidningen hänvisar till.

– Det finns en liten tvekan om att för miljontals människor runt hela världen kommer klimatförä­ndringarna­s påverkan på ölpriserna strö salt i såren, konstatera­r Dabo Guan.

BRYGGERIER, BLAND ANNAT Carlsberg, har tidigare flaggat för att sommartork­an skulle slå mot ölpriserna i slutet av året. Under sommarens fotbolls-VM gick det åt rekordstor­a mängder öl, vilket gjorde att man varnade för både brist på maltdrycke­n, samt höjda priser.

Översvämni­ngar och stormar är allvarliga­re bieffekter av klimatförä­ndringarna än en minskad tillgång av öl, poängterar forskarna i rapporten. Men de understryk­er att en mindre mängd öl kan komma att påverka folks livskvalit­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden