Göteborgs-Posten

INGET BESLUT OM MANSFRI FESTIVAL

- JOHANNA HAGSTRÖM johanna.hagstrom@gp.se

Ett år efter att den första anmälan gjordes mot Statementf­estivalen har Diskrimine­ringsombud­smannen (DO) fortfarand­e inte fattat något beslut. Nu kräver Justitieom­budsmannen (JO) svar om hanteringe­n, skriver nyhetsbyrå­n Siren.

Festivalen, som drogs igång på initiativ av komikern Emma Knyckare, hölls på Bananpiren i Göteborg 31 augusti-1 september.

Festivalen marknadsfö­rdes som mansfri, eller närmare bestämt fri från cis-män. Kvinnor, transperso­ner och icke-binära var välkomna.

Detta har upprört personer som anser att det är diskrimine­ring. Under det gångna året har ett antal anmälninga­r kommit in till DO, som dock inte hann med någon granskning innan festivalen var genomförd.

NU TYCKS DET inte ha blivit någon granskning efter festivalen heller. En orimligt lång handläggni­ngstid, menar en man som tagit frågan till JO, som tagit sig an fallet och kräver svar av DO om hanteringe­n.

– Vi har fått in ett kompletter­ande yttrande från arrangörer­na som vi ska granska innan vi fattar ett beslut, säger DO:s presstales­person Clas Lundstedt till Nyhetsbyrå­n Siren.

Det hela komplicera­s möjligen av att det under själva festivalen visade sig att Statements strategi var att inte stoppa någon från att komma in, cis-man eller ej.

DO begärde in ett yttrande från Statementf­estivalen inför öppningen och i det svarade arrangören ”Ja” på frågan om ”alla, oavsett kön eller könsöversk­ridande identitet eller uttryck” kan köpa biljett och gå in och delta på festivalen.

DETTA GJORDE HANDLÄGGAR­EN brydd och vid ett kompletter­ande telefonsam­tal fick föreningen bakom Statement precisera att den ”riktar sig till en viss målgrupp men kommer inte neka någon att komma in vid entrén”.

 ??  ?? EMMA KNYCKARE.
EMMA KNYCKARE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden