Göteborgs-Posten

Vi vill inte att Backa återigen identifier­as med bilbränder och blir stämplat som ett farligt område.

Norra Hisingen. Vi vill inte att Backa återigen identifier­as med bilbränder och blir stämplat som ett farligt område.

- Homeira Tari

Norra Hisingen befinner sig i en ekonomisk kris. Men minskninga­r av personal och fungerande verksamhet­er kan slå tillbaka hårt. Har ni glömt kaoset i Backa som skördade flera liv och förstörde många familjer och vänners livsglädje? skriver författare och kulturpeda­gog Homeira Tari.

Jag glömmer aldrig den tysta pojken som rasade i ilska, förstörde och rev ut nyplantera­de blommor ur gårdens krukor och slängde dem överallt. När jag förvånat frågade pojken varför så brast han i tårar och skrek: ”Jag saknar min pappa! Jag mår jättedålig­t! Ingen förstår mig!” På den tiden räckte det med att gå förbi gamla Erikslunds­skolan i Backa, se de sönderslag­na rutorna och förstå: elevers utbrott i reaktion på en icke fungerande situation.

När jag jobbade som elevassist­ent åt två barn i en skola och samtidigt studerade film vetenskaps­pedagogik kände jag hur kulturkraf­ten i film och berättande kunde vagga rastlösa, sköra själar.

Kulturen en nyckel

Jag kommer ihåg att så fort min elev blev orolig gick vi till gympasalen, sjöng och dansade och när vi var tillbaka i klassen så var han koncentrer­ad och mer motiverad för inlärning.

Kulturkraf­ten blev nyckeln för flera ”maskrosbar­n”. Tyvärr blev min insats kortvarig på grund av min tillfällig­a anställnin­g.

Efter ett tag stängdes den enda fritidsgår­den, Brunnshuse­t, och för många utsatta ungdomar blev gatan mötesplats­en där de kom i kontakt med allt

som tids nog växte från bus till kaos.

Och tyvärr räckte min insats bara till en liten grupp och blev ett litet plåster på ett stort och djupt sår.

När problemati­ken eskalerade med konflikter, bilbränder och skottlossn­ingar började stadsdelen förstå allvaret och olika resurser kom in i bilden.

Historien får inte upprepas! Norra Hisingen befinner sig nu i en ekonomisk kris. Men minskninga­r av personal och fungerande verksamhet­er kan slå tillbaka hårt. Vi klarar inte längre av att se fler begravning­ar, fler förstörda familjer och det helvete som flammade för ett antal år sedan. Vi vill inte att Backa återigen identifier­as med bilbränder och blir stämplat som ett farligt område.

Orsakade fler konflikter

Det var likadana omständigh­eter i Biskopsgår­den, där jag under en period jobbade som trygghetsv­ärd. När vi vandrade i området i uniformer kallades vi för ”djävla vakter som tjänar pengar på oss”.

Vår kontrollfu­nktion orsakade fler konflikter men när vi började aktivera barn och ungdomar som stökade blev allting bättre.

Under den tiden hade vi ibland tillgång till en hyresgästl­okal och kunde ibland använda den nybyggda tvättstuga­n för våra teaterövni­ngar. De som stökade fick skriva egna manus om sin bostadsmil­jö. Under en kulturdag återspelad­es bostadspro­blematiken i en komisk teaterföre­ställning.

Ungdomarna blev uppskattad­e av många hyresgäste­r och fick respekt, glädje och kraft som gav dem näring att stå ut med vardagens helvete utan

att känna sig kriminella.

Efter ett år nådde vi Bostadsbol­agets mål att skapa trygghet och ett attraktivt bostadsomr­åde. Men den nyplantera­de tryggheten dog ut så fort det var lugnt och projektet lades ner.

Efter några år växte kriminalit­eten som ogräs och Biskopsgår­den fick ett värre öde än Backa. Det ekar fortfarand­e i mitt minne av mamman som bankade på kistan på kyrkogårde­n och förgäves ropade på sin son som fallit offer i Biskopsgår­dens gängkrig.

Det finns ett krav att ”samhälle och kultur” i Backa måste spara nio miljoner. Detta innebär att mötesplats­er stängs ner, det blir färre ”drop in” på gårdarna och personalen kommer att skingras.

Får konsekvens­er

Den här situatione­n är ett resultat av bland annat centralise­ringen av skolan vilket innebär att hälften av budgeten har försvunnit. Näst i tur är centralise­ring av biblioteke­n och frågan är hur många ytterligar­e miljoner som ska ”sparas” när detta sker. Politiker som tog initiative­t till centralise­ringen borde forskat mer i konsekvens­erna innan de klubbade förändring­en.

Vart är vi på väg? Har vi glömt kaoset i Backa som skördade flera liv och förstörde många familjer och vänners livsglädje?

När tänker vi använda de goda krafterna som har kämpat länge i olika verksamhet­er och bär en enorm kunskap om problemati­ken – men även lösningarn­a?

Vi klarar inte längre av att se fler begravning­ar, fler förstörda familjer och det helvete som flammade för ett antal år sedan

 ?? Arkivbild: PER WAHLBERG ?? FEL VÄGVAL. Det finns ett krav att ”samhälle och kultur” i Backa måste spara nio miljoner kronor. Detta innebär att mötesplats­er stängs ner, det blir färre ”drop in” på gårdarna och personalen kommer att skingras. Det är inte rätt väg att gå, skriver debattören.
Arkivbild: PER WAHLBERG FEL VÄGVAL. Det finns ett krav att ”samhälle och kultur” i Backa måste spara nio miljoner kronor. Detta innebär att mötesplats­er stängs ner, det blir färre ”drop in” på gårdarna och personalen kommer att skingras. Det är inte rätt väg att gå, skriver debattören.
 ??  ?? Homeira Tari författare och kulturpeda­gog
Homeira Tari författare och kulturpeda­gog

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden