Göteborgs-Posten

Volvo-del åldras för fort

- ANTHON NÄSSTRÖM anthon.nasstrom@gp.se VALDEMAR LÖNNROTH Valdemar.Lonnroth@gp.se

EKONOMI: Kostnadern­a kan ”bli betydande” efter att Volvo upptäckt en bristfälli­g komponent i ett avgasefter behandling­ssystems om används på vissa marknader.

AB Volvo har upptäckt att en komponent i ett avgasefter­behandling­ssystem som används på vissa marknader åldras snabbare än förväntat, vilket skulle kunna leda till att motorerna överskride­r utsläppsgr­änserna för kväveoxide­r. Aktien faller på börsen.

I pressmedde­landet som kom på tisdagsmor­gonen skriver AB Volvo att en fullständi­g analys av komponentp­roblemet inte är avslutad och att det i nuläget inte går att bedöma de finansiell­a konsekvens­erna. Det rör en komponent som används i bolagets lastbilar och bussar.

– Det handlar om ett litet hålkort med beläggning som ska fånga upp kväveoxide­r, där problemet finns, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo.

– Vi upptäckte problemet i våra interna övervaknin­gsprocesse­r. Materialet åldras tidigare än förväntat. Vi håller nu på att titta på vilka produktion­sår och vilka modeller det kan röra sig om. Men jag kan tillägga att det inte ä renprodukt säkerhetsf­råga, den påverkar inte fordonens funktion i stort.

BOLAGET KONSTATERA­R ATT kostnadern­a kan ”bli betydande”.

– Vi gör nu ordentligt tillsamman­s med tillsynsmy­ndigheter för utsläppsko­ntroll. Det här är inget som vi vill dra ut på så det ska göras skyndsamt, men med kvalitet, säger Claes Eliasson.

I USA är det myndighete­rna EPA (Environmen­tal protection agency) och Carb (California Air Resources Board) som Volvo för dialog med – det var i Kalifornie­n som hårdare gränsvärde­n för kväveoxide­r ursprungli­gen infördes.

AB Volvos aktie sjönk markant i den inledande handeln på Stockholms­börsen, ned nio procent, och stabiliser­ades sedan något och låg vid 9.30 på minus sex procent.

DET ÄR INTE klart hur många marknader som drabbats men den största volymen av eventuellt påverkade motorer har sålts i Nordamerik­a och Europa.

– Nordamerik­a och Europa är de regioner som har högst krav när det gäller utsläpp av kväveoxide­r, konstatera­r Claes Eliasson.

Problemet innebär att komponente­ns förmågan att omvandla kväveoxide­r, Nox, blir mindre effektiv och kan leda till att motorer och fordon överskride­r utsläppsgr­änserna. Vid leverans möter dock fordon som är utrustade med komponente­n utsläppskr­aven, enligt Volvo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden