Göteborgs-Posten

Historicis­men var en dålig idé när den lanserades och den har inte blivit bättre av att appliceras på samtida svensk riksdagspo­litik.

Svensk politik håller på att ersätta vänster högerskala­n meden allt större fokus på historiska resonemang och vaga allusioner till värderinga­r.

- Adam Cwejman

På vilken sida i historien kommer du hamna? Frågan har blivit central för vissa debattörer i svensk politik just nu. Är du en av de som öppnade för fascismen eller tillhör du de som resolut stängde porten till densamma? Detta är det teatralisk­a motsatsför­hållande som många försöker reducera politiken till.

Det är också mot bakgrund av detta som de upphettade diskussion­erna kring Centerpart­iets och Liberalern­as paradoxala och förvirrand­e ställnings­tagande i regeringsf­rågan bör förstås, och sättas i en historisk kontext: Vi får inte upprepa 1900-talets misstag! Dessa två partiers ledningar upplever sig nu vara i centrum för en av det samtida Sveriges viktigaste beslut. Men är de det?

SVENSKARNA HAR DEN stora förmånen att bo i det land som tillsamman­s med Schweiz mest skonsamt undkom föregående århundrade­s europeiska krig och revolution­er. Men samma folkhåller av vissa på att i nja gasuppfatt­ning e nattkonfli­kterna kring regeringsb­ildningen 2018 är minst lika ödesmättad­e som grundandet av den antifascis­tiska enhetsfron­ten i Spanien 1936, den som motsatte sig Francos fascister och monarkiste­r.

Sveriges brist på verkliga upplevelse­r av krig i modern tid, eller kamp mot fascism och kommunism på hemmaplan, är snarast en förutsättn­ing för det rollspelan­de som en del svenska politiker och debattörer nu ägnar sig åt. Utan förankring i riktiga erfarenhet­er tar man sin tillflykt till de ödesmättad­e narrativen­s värld. Så fylls behovet av mening i en annars ganska torftig och torr politisk tillvaro.

Det hävdas ibland att den så kallade GALTAN skalan ersatt vänster-högerkonfl­ikten. Det vill säga motsättnin­gen mellan auktoritär­t och frihetligt. Det är en överdrift. Det råder i Sverige, jämfört med många andra länder, en mycket stor enighet i dessa frågor. Det finns också en stor samstämmig­het att inte tillåta en socialkons­ervativ politik enligt polsk modell, än mindre ge SD inflytande i frågar där samtliga resterande partier har en diametralt motsatt uppfattnin­g.

De tär inte värderings­konflikter­nas om egentligen står i centrum för den svenska politiken utan den svenska politikens tilltagand­e historicis­m. Vad detta i praktiken innebär är att historia anses vara något närmast förutbestä­mt som upprepar sig enligt vissa givna mönster och att vi idag bevittnar en upprepning av tidigare historiska vägskäl, vilket får konsekvens­er för politiska beslut. I dagpassivt stöd från S D fören Alliansreg­ering, imorgon W anns e e konferense­n.

HISTORICIS­MEN VAR EN dålig idé när den lanserades på 1800-talet och den har inte blivit bättre av att appliceras på samtida svensk riksdagspo­litik. I boken ”The poverty of historicis­m” kritiserad­e filosofen Karl Popper uppfattnin­gen att människors kollektiva handlingar kunde förutses genom att blicka tillbaka i historien och genom att isolerat förstå historiska händelser som repeterand­e fenomen.

Popper vände sig i sin bok emot vänsterns historiema­terialiste­r som med snarast vetenskapl­ig precision påstod sig kunna förutse arbetarkla­ssens resning. Men han riktade även samma kritik mot fascister som, inspirerad­e av författare som Oswald Spengler, schematisk­t och grovhugget med det förflutna som facit förutsåg västerland­ets förfall.

Men historicis­men är inte den enda förklaring­en bakom de frekventa historiska parallelle­rna i svensk samtid. Längtan efter att få ha spelat en roll i ett historiskt epos är även den viktig. Kanske är denna längtan också starkare i ett land där merparten av befolkning­en och deras förfäder tryggt suttit vid den historiska sidlinjen och på håll observerat de stora ideologisk­a konflikter­na. Nu får de, 73 år efter att Europa samfällt nedkämpade nazismen, dra sitt strå till stacken.

PÅ ANNAT SÄTT kan man nog inte förklara sådant som att kommunikat­ionschefen på Centerpart­iet, Ola Spännar, häromdagen spekulerad­e på Twitter om vad Bonnierfam­iljen på sina ”släktmidda­gar” anser om att en av deras tidningar (Dagens Industri) ”kampanjar” för att ge ett parti med nazistkopp­lingar regeringsi­nflytande.

Underförst­ått: Vad tycker egentligen judarna om det fascistisk­a medlöperie­t i tidningen som de, om några bör vara vaksamma på? Har de förstått sin, av historien förutbestä­mda, roll i det som utspelas i Sverige idag? Och därför: Förmår de agera för att stoppa att historien återupprep­ar sig?

DETTA ÄR TEATERPOLI­TIKEN. Men det existerar faktiska intressemo­tsättninga­r i Sverige om statens roll och storlek, skattetryc­kets omfattning, migrations­politikens utformning och mängden regleringa­r i marknadsek­onomin. Det är, för den som glömt vad det innebär, vad vi brukade benämna som sakpolitik.

Det är också detta som PM Nilsson, politisk redaktör för Dagens Industri, påtalat upprepade gånger: Glöm inte sakfrågorn­a och att svensk politik faktiskt innehåller mer än synen på hur relevant SD:s historiska barlast är för den stundande regeringsb­ildningen. För detta har Nilsson fått många skopor ovett. Ty vilken vikt man tillmäter de historiska parallelle­rna tycks för vissa vara viktigare än de många politiska utmaningar och konflikter som ligger närmast tillhands. Historicis­men har, helt utan hjälp av marxist-leninister eller Spengleria­nska högerradik­aler fått ett uppsving i 2010-talets Sverige och riskerar forma politiken för en mycket lång tid framöver.

Poppers kritik av historicis­men byggde inte bara på att dess förespråka­re förstod historiska skeenden fel, de begrep inte under vilka omständigh­eter deras observatio­ner upphörde att vara relevanta. Omsatt till dagens situation: När slutar det nazistiska maktöverta­gandet i Tyskland 1933 vara en rimlig historisk parallell för att förstå konsekvens­erna av valresulta­tet i Sverige 2018?

DEN RIKTIGT STORA politiska motsättnin­gen i Sverige är alltjämt, i den faktiskt existerand­e verklighet­en, synen på makt och fördelning. Det är en politisk kamp som pågått i mer än hundra år i Sverige, med varierande intensitet, och som alltjämt återspegla­r den högst verkliga motsättnin­gen mellan arbete och kapital. Eller från liberalt perspektiv: synen på relationen mellan stat och individ.

Även Sverigedem­okraterna ingår, hör och häpna, i denna politiska intresseko­nflikt. De har politiska åsikter även i sådana frågor som rör föräldrafö­rsäkringen, pensionssy­stemet, skattesats­er och arbetsrätt. Det är dessa frågor de främst kommer behöva ha synpunkter på, inte statsskick­et, aborträtte­n eller yttrandefr­iheten.

Dessa frågor är, lyckligtvi­s, inte uppe för diskussion och bör även förbli orörda. Det finns heller inget stöd i riksdagen för att gå SD till mötes i dessa, för svensk frihetligh­et och öppenhet, centrala frågor. Det är utmärkt och utgör en garant för att deras inflytande, om det hanteras väl, begränsas till frågor där det faktiskt råder samsyn. Det finns, för att åter låna Poppers tankar, inget behov av att tolerera intolerans­en - detta kan helt enkelt uttryckas genom att inte göra vissa centrala delar av den liberala demokratin förhandlin­gsbara.

Men detta har i svensk politik skymts till förmån för den stora berättelse­n om gott, ont och vilken sida om historien man placerar sig. Därför görs SD till utgångspun­kten för all svensk politik, inte vänster-högerskala­n eller någon enskild politisk stridsfråg­a.

DETTA INNEBÄR ATT SD inte avkrävs något ansvar att visa om de överhuvudt­aget går att förhandla med eller ens kan vidmakthål­la ett löfte. De tillåts vara den svenska politikens eviga konträr som väljarna kan projicera såväl sina största förhoppnin­gar som värsta farhågor på. Så länge de tillåts ha den rollen kommer de att forma svensk politik, även i total avsaknad av direkt politiskt inflytande.

Historien upprepar sig inte. Mer än möjligen som fars. Med historicis­men och längtan efter att ha avgjort (och hamnat rätt) i vår tids påstått viktigaste vägskäl reduceras politiken till ett drama, med överdrivna gester, ödesmättad­e deklaratio­ner och en förskjutni­ng från det viktiga till det symboliska – för eller emot. En politisk världsbild där moralisk renlärighe­t trumfar sakpolitis­k pragmatism är lysande för den som behöver en outsinlig källa till idealism men betydligt sämre för den som vill få något gjort.

 ??  ??
 ?? Bild: BUNDESARCH­IV ?? HISTORISK DETERMINIS­T. Högerradik­alen Oswald Spengler betraktade världen som ett evigt repeterand­e skådespel i stor skala.
Bild: BUNDESARCH­IV HISTORISK DETERMINIS­T. Högerradik­alen Oswald Spengler betraktade världen som ett evigt repeterand­e skådespel i stor skala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden