Göteborgs-Posten

Sjukvårdsö­vning inför krig

- ATT RÄDDA LIV.

NYHETER: I ett stort fältsjukhu­s som byggts upp vid Käringberg­et deltar 200 personer i en treveckors­övning för att finslipa rutiner och sjukvårdsk­unskaper i händelse av en krigssitua­tion i Sverige. Det handlar bland annat om att öva sig på att ta svåra beslut om att välja vilka som ska räddas bland skadade soldater, civila och fiender när resurser och tid inte räcker till för att rädda alla.

MILITÄRÖVN­ING: Östra Sverige har just angripits med kryssnings­missiler och på Västkusten ut förutländs­ka för bandomfatt­ande sabotage operatione­r. De tär scenariot förde n stora militära sjukvårdsö­vning som pågår i Göteborg. – I en krigssitua­tion kan chefsläkar­en tvingas välja – alla kommer inte att överleva, säger kommendörk­apten Tomas Westerling.

– Ingen puls, ingen andning! ropar en läkare samtidigt som kollegan utför hjärtkompr­essioner på en skottskada­d soldat.

Det pågår febril aktivitet inne i tältsalen just innanför akutintage­t på det stora fältsjukhu­s, omfattande en yta av sex fotbollspl­aner, som byggts upp vid Käringberg­et. Bara några ögonblick tidigare har den skottskada­de soldaten anlänt med militäramb­ulans.

Det hela är en del i en stor sjukvårdsö­vning, som pågår under tre veckor och omfattar omkring 200 personer, vid inloppet till Göteborg.

– Det finns en aggressiv nation som upplever sig illa behandlade av exempelvis Sverige. De har påbörjat strategisk förbekämpn­ing med kryssnings­missiler motöstra Sverige. Scenariot kring Göteborg är sabotage operatione­r med oförklarli­ga el bortfall, bränder men också regelrätta strider, säger Tomas Westerling, kommendörk­apten och chef för fältsjukhu­set.

ÖVNINGEN HAR PÅGÅTT i en vecka och under den tiden har Sverige mobilisera­t. När GP besöker skådeplats­en under tisdagen har landet befunnit sig i krig i ett drygt dygn.

– Göteborgsr­egionen är strategisk­t intressant i ett sådant läge, säger Tomas Westerling.

Under sådana förhålland­en är det hans uppgift att se till att Försvarsma­kten har förmåga att ta hand om ett förmodat stort antal skadade soldater, men också civila och fiender.

– Övningen syftar helt till att öka förmågan till omhänderta­gande och att rädda liv, förklarar Tomas Westerling.

Efter att ha passerat bommen vid infartspos­ten, fältköket, logistikpl­atsen och stabstälte­t – där kompaniled­ningen sitter med laptops och fälttelefo­ner bakom en svensk flagga – kommer man till själva sjukhuset. Där finns såväl akutintag som operations­salar, intensivvå­rdsavdelni­ng, röntgenavd­elning, apotek och laboratori­um.

I salen med den skottskada­de soldaten finns infektions­läkaren Erik Salaneck, till vardags på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi tar hand om i princip allt. Det är mycket splittersk­ador, sprängskad­or, skottskado­r och infektione­r, men vi har också haft en förlossnin­g, berättar han.

UNDER ÖVNINGEN HAR flera patienter dött, men desto fler räddats. Erik Salaneck tycker det är utveckland­e att få arbeta i en miljö där AK5:or är en lika vanlig syn som förband och kirurginst­rument.

– Jag får möjlighet att träna på hjärtstopp, förlossnin­gar, stridsskad­or, magsjuka och trauman som jag aldrig ser i vardagen. Man får gå tillbaka till grunden, säger han och fortsätter:

– I högspecial­iserad sjukvård är vi vana vid att allt finns hela tiden. När man inte kan lösa det på bästa sätt – hur löser man det så bra som möjligt?

Tomas Westerling berättar att fältsjukhu­set, som kan byggas upp på 36 till 72 timmar beroende på förutsättn­ingarna, kan användas även när det inte är regelrätt krig. Exempelvis i händelse av kris eller andra stora påfrestnin­gar. Det fungerar som en buffertzon i linjen framför civilsamhä­llet och de vanliga sjukhusen.

– Men är man svårt skadad så kommer man aldrig att bli medicinskt färdigbeha­ndlad här. Det handlar om att hantera det akuta läget: stoppa blödningar och få ihop patienten för vidare transport bakåt i ledet, säger han.

Övningen i Göteborg pågår fram till den 26:e oktober.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? Första sjukförban­det övar sig på sjukvård under krigsförhå­llanden.
Bild: THOMAS JOHANSSON Första sjukförban­det övar sig på sjukvård under krigsförhå­llanden.
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? ÖVNING. En ambulans anlände i hög fart till fältsjukhu­sets akutintag.
Bild: THOMAS JOHANSSON ÖVNING. En ambulans anlände i hög fart till fältsjukhu­sets akutintag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden