Göteborgs-Posten

Lyssna på er befolkning och planera trafiken bättre

En stor majoritet av Göteborgsr­egionens invånare anser att politikern­a troligen eller absolut inte planerar rätt inför den växande bilismens behov, skriver, Kungliga automobilk­lubben, KAK.

-

Infrastruk­turfrågor spelade en avgörande roll för valutgånge­n i Göteborg. Västlänken diskuterad­es ännu en gång flitigt och parkerings­frågan var het. Många p-platser är på väg att försvinna i centrala Göteborg. Detta försvårar för både handel och annan verksamhet. Här måste staden tänka om.

Alla enskilda frågor i debatten om infrastruk­turen är viktiga. Samtidigt är det angeläget att debatten inte stannar här. Transporte­r är livsviktig­a och infrastruk­tur är dyrt. Därför måste politiker och planerare lyfta blicken och ställa den långsiktig­t viktiga frågan om Göteborgsr­egionen är inne på rätt väg?

Kungliga Automobil Klubben (KAK) har genom en valenkät frågat samtliga partier som satt i kommunfull­mäktige i Göteborg från 2014 till 2018 hur de tänker möta behovet från framtidens bilism. Det varierar mellan partierna, men det finns en relativt bred politisk enighet om att planeringe­n ska styra människor att köra mindre bil. Tyvärr valde inte alla partier att svara, men detta är vad vi kan utläsa av de svar vi fått.

KAK gjorde också en Skop-undersökni­ng om hur invånarna i regionen anser att politikern­a sköter planeringe­n för att möta behovet från bilismen. Bara en av fyra, 26 procent, anser att politikern­a planerar rätt inför den växande bilismens behov. En stor majoritet, 73 procent, svarar att politikern­a troligen eller absolut inte planerar rätt. Det spelar ingen roll vilket parti man sympatiser­ar med, en majoritet är missnöjda hos alla partier.

En levande stad kräver öppenhet. Därför måste plats reserveras för pendling i och kring Göteborg. Plats för rörelse är motsatsen till murar. Ställs förtätning som motsats till mobilitet, vilket mycket av nuvarande trafikplan utgår ifrån, blir förtätning­en en mur. Det finns en risk att dagens förorter kan bli morgondage­ns stadsområd­e och vice versa. För att Göteborg ska kunna utvecklas krävs att staden är tillgängli­g för alla.

KAK vill därför uppmana Göteborgs politiker att lyssna till sina väljare för att skapa ett större förtroende för trafikplan­eringen och politiken i stort. Tänk större om framtidens bilism och mobilitet!

Framtidens bilar är tysta, säkra och miljöanpas­sade. När de kör själva kommer de också att ta mindre plats och möjlighete­rna till flexiblare parkering ökar. Det skulle Göteborg och Västra Götaland tjäna på i form av högre tillväxt, ökad frihet och bättre trafiksäke­rhet.

Thomas Lindskog ordförande, KAK Västra

Anders Ydstedt ordförande, Expertråde­t, KAK

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden