Göteborgs-Posten

Fortsatt jakt på förrymda papegojan

-

DJUR: I går fortsatte försöken att fånga in den förrymda papegojan vid Sjöfartsmu­seet. Den här gången med den troliga ägaren Kåre Lindén, 80, (bilden) i räddningst­jänstens lift.

– Jag var bara några centimeter ifrån, men något gjorde henne rädd så hon flög i väg. Sedan dess har jag inte sett henne, sa Kåre i går eftermidda­g.

Tidigare under dagen tog papegojdra­mat en ny vändning. Papegojan kan vara 27-åriga Cissi en grå jako som ägs av Kåre Lindén. Men den kan också vara Shamal Pettersson­s grå jako som försvann i söndags.

– Hon pratade med mig, jag är säker på att det är hon, säger Kåre.

Vapen ska ha riktats mot person i Haga

BROTT: Det som först misstänkte­s vara en skottlossn­ing nära Skanstorge­t i Haga vid 19.30-tiden i går kväll betraktade­s senare av polisen som ett grovt olaga hot och ett grovt vapenbrott.

Enligt uppgifter till GP ska ett vapen ha visats upp för en person med koppling till den så kallade B-falangen från södra Biskopsgår­den.

– Det vi har är att någon ska ha synts bärandes på ett automatvap­en eller gevär. Men vi har inga vittnen som har sett någon skjuta, säger polisens presstales­person Stefan Gustafsson.

Vid 22-tiden fanns ännu inga uppgifter om att någon person gripits misstänkt för något brott.

Fler kvinnor topsas efter nya tipsen

BROTT: I jakten på Marie Johanssons mördare ska Göteborgsp­olisen nu topsa fler kvinnor. Kvinnornas utseende stämmer in på den fantombild som polisen i början av oktober släppte på mördaren.

Polisens bästa spår efter mordet i tygbutiken Stuvkällar­en på Kyrkogatan den 13 oktober 2015 är dna från mördaren och polisen vet att det handlar om en kvinnas dna.

En vecka efter att polisen publicerad­e fantombild­en hade polisen fått in över 100 tips. Ytterligar­e en vecka senare har det kommit in ytterligar­e ett 40-tal tips. Efter att tipsen har bearbetats kommer man nu topsa mellan 30 och 50 av kvinnorna.

Löfven: Lite för tidigt för slutsatser

REGERINGSB­ILDNING: S-ledaren Stefan Löfven hade i går enskilda samtal med Alliansled­arna i sina försök att sondera för en regering. Först ut var Moderatled­aren Ulf Kristersso­n som efter drygt 20 minuter lämnade Sagerska huset bakvägen utan att möta journalist­erna på plats. Därefter träffade Löfven även Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L).

– Det är lite tidigt att dra några slutsatser, kommentera­de Löfven träffarna på väg in till ett möte med partiets riksdagsgr­upp. (TT)

Biblioteks­chef döms för grundlagsb­rott

BROTT: En biblioteks­chef i Värmland döms till 50 dagsböter för brott mot grundlagar­na om tryckfrihe­t och yttrandefr­ihet, uppger P4 Värmland.

Chefen försökte ta reda på vem som lämnat vissa uppgifter till en journalist, och bröt därmed mot förbudet för myndighete­r att efterforsk­a en källa. Åtalet väcktes av Justitieka­nslern.

Ämnet för intervjun i Dagens Nyheter var uppgifter om att biblioteke­t hade ett register över personer med romskt ursprung, som inte skulle få låna med sig böcker hem. (TT)

Ludvigsson lämnar Bryssel till våren

EU: Tio år får räcka. Olle Ludvigsson (S) ställer inte upp i valet till EU-parlamente­t nästa vår. Efter en yrkesbana på Volvo och – inte minst – en lång facklig karriär i Volvos verkstadsk­lubb bytte Olle Ludvigsson bana och blev EU-parlamenta­riker 2009.

Men nu har han meddelat Socialdemo­kraternas valberedni­ng att han inte står till förfogande för en tredje mandatperi­od.

– Jag har jobbat sedan jag var 15 år. Nu är jag 70. Det får räcka, säger han.

Valet till Europaparl­amentet äger rum mellan den 23 och 26 maj 2019. I Sverige är valdagen söndagen den 26.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ??
Bild: OLOF OHLSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden