Göteborgs-Posten

Fängelsest­raff efter gängskott i Frölunda

- Bild: LÄSARBILD PETER LINNÉ peter.linne@gp.se

Två medlemmar i ett kriminellt gäng i Västra Frölunda döms till fleråriga fängelsest­raff för grovt vapenbrott, en tredje frias från misstankar­na. Bakgrunden är ett misstänkt mordförsök på en förgrundsf­igur i en konkurrera­nde grupp.

Eftersom 33-åringen som ska ha utsatts för beskjutnin­g inte ville anmäla, och valde att överhuvudt­aget inte prata om händelsen, hade åklagare Johan Udén inte tillräckli­g bevisning för annat än just det grova vapenbrott­et.

Konflikten i västra Göteborg har under ett par år framstått som den mest akuta i stan, mer kritisk än sina motsvarigh­eter i exempelvis Biskopsgår­den och Bergsjön.

Gängkriget i Frölunda har hittills kostat minst sex unga män livet.

Den 28:e maj var det extremt nära ytterligar­e offer.

Det började med en öppen eldstrid från två håll på Smyckegata­n.

På platsen hittades efteråt ett antal patronhyls­or, dock ingen person som träffats i kulregnet.

DET FORTSATTE PÅ Näsetvägen, en stund senare, då en bil och en motorcykel kolliderad­e. Två män, varav en av dem nu döms i målet, påträffade­s i närområdet.

• En 26-åring låg på gatan med skott- och krockskado­r. Han döms nu, som varande skytten i den inledande situatione­n, till tre års fängelse för grovt vapenbrott.

MAGNUS JOHANSSON Advokat

• En 28-åring irrade runt i terrängen med det som skulle visa sig vara allvarliga inre skador. Hans medverkan i brotten anses inte bevisad.

En av nämndemänn­en ville dock ha honom fälld för grovt vapenbrott.

• En 24-åring, som dök upp strax efter skottlossn­ingen och då – enligt vittnen – plockade åt sig ett pistol, döms för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling.

DETTA RESULTERAR I två år och tre månaders fängelse.

Alla tre har genomgåend­e förnekar brott och istället ansett sig vara brottsoffe­r.

– Min klient (28-åringen) har kört en motorcykel. Han och kamraten som suttit därbak är dom som blivit beskjutna. Ingen av dem har själv avlossat några skott. Sedan blev de avsiktligt påkörda lite senare, sa advokat Magnus Johansson inför rättegånge­n.

Trion som åtalades tillhör den konstellat­ion som i huvudsak är hemmahöran­de i bostadsomr­ådena ute i Tynnered, den så kallade Briljantfa­langen.

Motståndar­na i M-falangen har (eller har haft) mer av sin hemvist runt Frölunda Torg.

EN HUVUDPERSO­N I den senare gruppen är just den 33-årige mannen. Han förhördes som målsägande i ärendet, så länge det rörde sig om ett potentiell­t mordförsök. Mannen bidrog inte med någonting under förhören.

I september greps 33-åringen med en pistol och ammunition i en lägenhet på Hisingen. Han åtalades häromdagen för grovt vapenbrott och närings penningtvä­tt( se text intill).

–Vi har lyckats få många av individern­a i gäng uppgörelse­rna i väster frihetsber­övade. Det ser bra ut för oss. Nu kan vi gå vidare med annat, säger Dan Windt, lokalpolis områdesche­f i södra Göteborg och Mölndal.

De två stridande falangerna är uppbyggda kring familjer eller släkter:

• Våldsamhet­erna inleddes med ett mord på Grevegårds­vägen, sommaren 2013.

• Svaret dröjde till hösten 2016, då en utpekad gängledare – 33-åringens storebror – mer eller mindre avrättades på Frölunda Torg.

Efter det har ytterligar­e fyra mord inträffat i stadsdelen.

”Min klient (28-åringen) har kört en motorcykel. Han och kamraten som suttit därbak är dom som blivit beskjutna. Ingen av dem har själv avlossat några skott.”

 ??  ?? EFTERFÖLJA­NDE KROCK. Efter skottlossn­ingen på Smyckegata­n, krockade en bil och en mc på Näsetvägen. Två av de som fördes till sjukhus döms nu för inblandnin­g i skjutninge­n.
EFTERFÖLJA­NDE KROCK. Efter skottlossn­ingen på Smyckegata­n, krockade en bil och en mc på Näsetvägen. Två av de som fördes till sjukhus döms nu för inblandnin­g i skjutninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden