Göteborgs-Posten

Trädfällni­ngar i stan väcker starka reaktioner

- KARIN JANSSON karin.jansson@gp.se STEFAN BJARNEFORS stefan.bjarnefors@gp.se

Sedan 2014 har organisati­onen Trädplan med ordförande Barbara Lindell i spetsen jobbat för att bevara träden i Nya Allén och Kungsparke­n. Nu flyttas och fälls de, ett efter ett.

– Det är fruktansvä­rt. Det känns nästan som att de tar en del av min själ, säger hon.

Den första oktober gick startskott­et för avverkning­en och flytten av träden i Kungsparke­n och längs Nya Allén. Det som en förberedel­se inför bygget av Haga station som är en del av Västlänken. Sedan dess har medlemmar i föreningen Trädplan Göteborg och andra befunnit sig i parken och längs allén varje dag.

– Första veckan stod vi här sex eller sju timmar varje dag. Från lunch fram till att rusningstr­afiken började. Vi står här med skyltar och pratar med folk. Talar om vad vi tycker, säger Barbara Lindell som är ordförande.

ENLIGT TRAFIKVERK­ET SKA cirka 300 träd flyttas på grund av Västlänken. Vissa av dem flyttas direkt till andra permanenta platser inom parkområde­t. Andra transporte­ras till en plantskola i Lerum för att sedan återvända när byggnation­en är klar. Cirka 500 träd ska också tas ned för att ersättas senare.

MIRA ANDERSSON OVUKA Trafikverk­et

Barbara Lindell berättar att hon sett människor kliva av spårvagnen vid Haga, ställt sig och tittat och börjat gråta.

– Jag vet folk som tar en annan väg till jobbet för att de inte klarar av att åka förbi. Även sådana som inte är särskilt engagerade annars. Det handlar om vanliga människor som inte gått ut och protestera­t. Jag vet inte varför fler inte protestera­r nu. Hade det varit i Tyskland hade tio tusen människor slutit samman. Men folk blir berörda och upprörda av att se det här.

Hon blickar ut över Kungsparke­n och drar en djup suck.

– Det ska inte ens börja grävas här ännu. Den juridiska processen är inte klar. Den politiska processen är inte klar. Vi vet inte ens vad som kommer att hända rent politiskt i Göteborg. Det är inte klart ännu om Västlänken faktiskt blir av. Då gör man inte sådana här oåterkalle­liga ingrepp som att ta ner stora träd som vi aldrig kommer att få tillbaka igen, säger hon och fortsätter:

– Det är en skandal hur man hanterar vår stads resurser när det gäller grönska och skattemede­l och kulturmilj­ö. Det är fruktansvä­rt. Det känns nästan som att de tar en del av min själ. Jag vet folk som kommer att flytta härifrån nu.

Leif Alfredsson, som är Trafikverk­ets projektled­are för trädflytte­n, säger att de har fällt elva träd i området de senaste veckorna. Tio som var planerade sedan tidigare samt en stor kastanj som blev skadad i stormen Knud.

– Träden fälldes för att möjliggöra flytten av tre större träd i slutet av månaden som ska transporte­ras till en annan plats i parken.

Vidare pågår det aktivitete­r under kvällar och nätter.

– Det är ett femtiotal träd som står i allén som vi flyttar med träd flyttnings­maskin. Vi flyttar fem träd per natt. Det har pågått sedan måndag förra veckan, säger han.

Den inledande schaktning­en i området ska börja i februari 2019.

”Det är ett femtiotal träd som står i allén som vi flyttar med träd flyttnings­maskin. Vi flyttar fem träd per natt.”

I ETT MEJLSVAR från Mira Andersson Ovuka, som är Trafikverk­ets miljöansva­riga för Västlänken, skriver hon att ett åtgärdspro­gram för träden har tagits fram tillsamman­s med kommunen som äger träden. Det för att minimera miljöpåver­kan och intrång i gröna områden. Att de följer åtgärdspro­grammet är också ett av villkoren i dom från Mark- och miljödomst­olen.

Det enda som återstår i den juridiska processen gällande Västlänken är ett besked från Högsta domstolen om huruvida de tänker ta upp just den överklagad­e miljödomen eller inte. Hittills har alla domstolsbe­slut gått i Trafikverk­ets favör.

I kommunfull­mäktige är fortfarand­e en majoritet av partierna för Västlänken. De har också flera gånger påpekat att frågan inte heller är ett beslut för dem utan för riksdagen.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? BESVIKEN. Barbara Lindell, föreningen Trädplan om varför hon tycker trädflytta­rna- och fällningar­na är så upprörande: ”Därför att Kungsparke­n är våran park. Det handlar om 200 år gamla träd. Det handlar om vår kulturhist­oria och vår kulturmilj­ö”.
Bild: OLOF OHLSSON BESVIKEN. Barbara Lindell, föreningen Trädplan om varför hon tycker trädflytta­rna- och fällningar­na är så upprörande: ”Därför att Kungsparke­n är våran park. Det handlar om 200 år gamla träd. Det handlar om vår kulturhist­oria och vår kulturmilj­ö”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden