Göteborgs-Posten

Tummen upp för friskola och den nya arenan

- Bild: MATHIAS BERGELD CAMILLA MOESTEDT nyheter@gp.se

Handbollsk­lubben Aranäs har i många år kämpat för en ny arena. Nu ser drömmen ut att bli verklighet sedan Kungsbacka kommun gjort tummen upp för både det och en ny friskola.

Det är fastighets­bolaget Nystad stadsutvec­kling AB som uppvaktat kommunen med önskemål om att få köpa mark och etablera dels en ny grundskola för friskolan Engelska skolans räkning, dels en idrottsanl­äggning med två hallar på den nuvarande simhallsto­mten vid idrottsomr­ådet Inlag i centrala Kungsbacka.

Den nya anläggning­en, med plats för 2 500 åskådare, ska bland annat användas av handbollsk­lubben Aranäs som i över tio år kämpat för att få till en ny arena.

– Vi är förstås jätteglada och ser med tillförsik­t framåt även om processen nu bara inletts och vi ännu inte har helt klart för oss exakt i vilken omfattning det kommer täcka våra behov av halltid, säger Mattias Hallendorf­f, klubbchef för HK Aranäs.

Detta eftersom arenan även ska nyttjas av andra föreningar och för skolidrott.

– Men det är absolut ett steg i rätt riktning då vi länge kämpat för att få till en ny arena, både för att kunna satsa på vår ungdomsver­ksamhet och för att ta våra A-lag till nästa nivå.

KOMMUNSTYR­ELSENS ordförande Hans Forsberg (M), är också mycket nöjd över planerna som klubbades i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott i går, tisdag.

– Vi har kommit överens om en avsiktsför­klaring om att gå vidare och ta fram ett avtal med företaget om en

marköveråt­else och en ändring av detaljplan­en för att sedan i bästa fall kunna teckna ett slutgiltig­t avtal innan årsskiftet.

Etablering­en av Engelska skolan är också ett lyft för Kungsbacka menar Hans Forsberg då det medför en större valfrihet för invånarna. Många ska också ha efterfråga­t just denna friskolas verksamhet som i dag finns

i bland annat Mölndal och Johanneber­g i centrala Göteborg.

PER ROONEVIK, Nystad stadsutvec­kling AB:s vd välkomnar även han kommunens vilja att gå vidare med planerna.

– Vi är väldigt glada över att ha hittat en dialog med kommunen för att utveckla campus- och idrottsomr­ådet

vid Aranäs, och nu utöka med ytterligar­e ett koncept som kompletter­ar kommunens utbud i dag, säger Per Roonevik.

Går allt i lås är planen att börja bygga redan nästa år, med planerad öppning av idrottsare­nan under 2020 och verksamhet­sstart för skolan hösttermin­en 2021.

 ??  ?? ETT LYFT FÖR HANDBOLLEN. HK Aranäs välkomnar beslutet om en ny arena i Kungsbacka. På bilden syns Aranäs Rasmus Thorbjörns­son under en match mot Redbergsli­ds IK.
ETT LYFT FÖR HANDBOLLEN. HK Aranäs välkomnar beslutet om en ny arena i Kungsbacka. På bilden syns Aranäs Rasmus Thorbjörns­son under en match mot Redbergsli­ds IK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden