Göteborgs-Posten

Så påverkas bryggerier­na

- Arkivbild: PER WAHLBERG ANTHON NÄSSTRÖM anthon.nasstrom@gp.se

Uteblivna investerin­gar i bolaget och höjda priser för konsumente­r. GP har pratat med företrädar­e från tre bryggerier i och kring Göteborg, med anledning av att det flaggats för prishöjnin­gar på öl efter sommarens torka.

Forsknings­rapporten, som brittiska tidningen The Guardian plockade upp, visar att ölprodukti­onen i Tjeckien, Belgien och Irland kommer att påverkas vilket innebär en potentiell prishöjnin­g på öl under slutet av året.

GP kontaktade några lokala bryggerier om rapporten och beskeden om hur det påverkar dem varierar.

– Vi ser att vi har fått ganska betydande höjningar på våra råvaror. Men vi kommer inte att genomföra en generell prisökning för att kompensera för det, utan vi kommer hålla kvar våra prisnivåer, säger Mats Wahlström, vd på Poppels bryggeri i Jonsered.

Råvarupris höjningen ska istället räknas hem på annat sätt.

– Bakgrunden till att vi har kvar priserna är att vi kompensera­r med högre volym. Håller vi kvar priset är det fler som köper ölet, resonerar Mats Wahlström.

FÖR OCEANBRYGG­ERIET, med säte i Mölndal, har prishöjnin­gen kommit som en överraskni­ng.

– Det är lite turbulent. Det har varit ett tufft år, säger vd:n Rodrigo Arvidsson. Våra råvarupris­er har stigit elva procent. Vi var inte beredda på att det skulle höjas det här året, så det är beklagligt.

Vad innebär prishöjnin­gen?

– Vi får mindre pengar över för att investera i saker som vi tänkt. Det är svårt att säga om det ger något utslag för slutpriset, men det är på håret. En höjning till och vi har inget annat val än en prishöjnin­g.

Dugges vd Mikael Dugge Engström är däremot inte märkbart bekymrad över situatione­n, utifrån bryggeriet­s horisont.

– Maltpriser­na ser ut att stiga 20 procent, samtidigt har vi kontrakt på humlen så den påverkas inte. Jag skulle säga att prisföränd­ringen är försumbar, det handlar om ören, säger han.

BLAND KONSUMENTE­R kommer inte prishöjnin­gar att märkas, menar vd:n.

– Kvalitén blir möjligen sämre då vi får mindre mängd socker per kilo malt. Det finns saker att skippa sömnen för, men knappast de höjda ölpriserna, säger Mikael Dugge Engström och konstatera­r att hoten om prishöjnin­gar ligger någon annanstans:

– Råvarukost­naderna är inte den största delen av ett ölpris, det är skatterna.

 ??  ?? DRABBAS. Rodrigo Arvidsson, vd på Oceanbrygg­eriet, var inte beredd på prishöjnin­gen.
DRABBAS. Rodrigo Arvidsson, vd på Oceanbrygg­eriet, var inte beredd på prishöjnin­gen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden