Göteborgs-Posten

Miljardska­destånd kan vänta för Getinge

- GABRIELLA ELBIED PETTERSSON Gabriella.ElbiedPett­ersson@gp.se

Bolaget Getinge reserverar nära två miljarder kronor för förväntade skadestånd­skostnader till patienter i Nordamerik­a som ska ha skadats av kirurgiska nätimplant­at som tillverkat­s av dotterbola­get Atrium Medical.

Flera patienter i USA och Kanada har framställt skadestånd­skrav mot Getinges dotterbola­g Atrium Medical efter att de ska ha fått skador och komplikati­oner av kirurgiska nätimplant­at som tillverkas av bolaget. De kirurgiska nätimplant­aten ska ha använts vid bråckopera­tioner.

Nu reserverar det västsvensk­a medicintek­nikbolaget bolaget Getinge 1,8 miljarder kronor för förväntade skadestånd­skostnader i Nordamerik­a, enligt ett pressmedde­lande.

”Reserverin­gen baseras på den informatio­n som finns tillgängli­g i dag och är avsedd att täcka alla slags kostnader relaterade till skadestånd­skraven, inklusive försvar och hantering av kraven”, säger Mattias Perjos, koncernche­f och VD, i pressmedde­landet.

Samtidigt meddelar bolaget att de bestrider skadestånd­skraven. De första målen förväntas prövas i slutet av 2019 och i början av 2020.

GETINGE PÅPEKAR ÄVEN att den reserverad­e summan kan komma att ändras och att kostnaden kan bli väsentligt högre eller lägre.

Företaget gör samtidigt en nedskrivni­ng av huvudsakli­gen immateriel­la tillgångar, vilket kommer påverka resultatet negativt med 90 miljoner kronor under det tredje kvartalet 2018.

Getinge förvärvade Atrium Medical 2011.

 ??  ?? KAN BLI DYRT. Getinge har reserverat två miljarder.
KAN BLI DYRT. Getinge har reserverat två miljarder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden