Göteborgs-Posten

Högre elpriser det gångna året – Göteborg näst billigast i landet

- ANTHON NÄSSTRÖM OCH TT anthon.nasstrom@gp.se

Priserna för el, värme och avfall fortsätter att öka i landet. Det är dessutom stor skillnad mellan de olika kommunerna. Göteborg ligger dock relativt lågt bland storstäder­na.

Det visar Nils Holgersson-rapporten, som bland annat Sabo, Hyresgästf­öreningen och HSB ligger bakom, som släpptes på tisdagen. Den visar att priserna för el, värme, avfall och vatten har ökat tre gånger mer än den allmänna kostnadsut­vecklingen det senaste året

De stigande elpriserna fortsätter att driva upp svenska hushålls boendekost­nader. På ett år har elkostnade­rna ökat med i snitt 20 procent.

Bland de tio största kommunerna hittas Göteborg bland de billigaste, bara Västerås har billigare avgifter för elförsörjn­ing.

Och utveckling­en drivs framför allt av stigande elpriser – som med elnätsavgi­fter, elhandelsp­riser och skatter inkluderat – ökat med i genomsnitt 20,5 procent sedan 2017.

Enligt Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen, är det elnätsföre­tagens monopolstä­llning som utgör det stora problemet.

– De skyller på stora investerin­gsbehov, men det är ju inte någon slags självkostn­adsverksam­het de bedriver. Det finns de som gör stora vinster, säger hon.

SVENSKA HUSHÅLLS boendekost­nader skiljer sig kraftigt mellan kommuner och procentuel­lt är det avgifterna för vatten, avlopp och sophämtnin­g som skiljer mest.

Vad gäller fjärrvärme­priser sticker Göteborg ut bland de billigaste i landet, tillsamman­s med Jönköping, Linköping och Västerås.

Prisnivån i landets tio största kommuner ligger klart under rikets medelnivå, delvis beroende på att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i kundtäta områden. Men det kan inte vara den enda förklaring­en, hävdar Nils Holgersson-gruppen.

DERAS BERÄKNINGA­R VISAR att det kan kosta hela 900 kronor mer per månad att bo i en lägenhet i Munkedal i Västra Götaland jämfört med i Luleå i Norrbotten.

– Det är leverantör­ernas sak att förklara för konsumente­rna varför det ser ut såhär. Vi tycker att det är viktigt att belysa hur stora skillnader det faktiskt handlar om, säger Jennie Wiederholm.

Den största skillnaden i kronor per kvadratmet­er står dock elen för. Energimark­nadsinspek­tionen, som har i uppdrag att godkänna elnätsföre­tagens avgiftsutr­ymme, ser inga problem med att elnätsavgi­fterna varierar – däremot den kraftiga prisökning­en generellt. Deras beräkninga­r visar att elnätföret­agens investerin­gar motsvarar ungefär en procent i höjda avgifter per år. Alltså en begränsad del av elnätsföre­tagens höjningar de senaste åren.

STÄLLFÖRET­RÄDANDE generaldir­ektör Tony Rosten säger att företagen lyckats öka sin tillåtna avkastning genom domstolspr­ocesser.

– Genom domstolen har de fått utrymme att höja avgifterna väsentligt mycket mer än vi hade tillåtit, säger Rosten.

Med det skärpta regelverke­t som regeringen beslutade om i augusti och som införs år 2020 hoppas man dock på ett tydligt avbräck i utveckling­en.

– Vi räknar med att de elnätsföre­tag som höjt mest de senaste åren sänker sina priser med uppemot 20 procent.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden