Göteborgs-Posten

Ödesstund för den stenhårt pressade May

Partiledar­jobbet, regeringsm­akten och Storbritan­niens framtid. Mycket står på spel för premiärmin­ister Theresa May när hon hårt pressad från alla håll går sitt öde till mötes i Bryssel.

- Jan Höglund 031-62 42 29 ∙ jan.hoglund@gp.se

Sommaren 2016 röstade en knapp majoritet av britterna för att lämna den Europeiska unionen. Den 29 mars förra året begärde landet formellt utträde. Det sker om mindre än ett halvt år.

Fortfarand­e är det oklart vad som händer efter skilsmässa­n. Kommer relationen att bygga på rivalitet eller partnerska­p? Vad betyder det för enskilda och företag i en ekonomi som, vid en avtalslös separation, inte längre är gränsfri? Utan gemensamma regler, fri rörlighet och tullfrihet påverkas miljoner medborgare. Sociala och affärsmäss­iga nätverk riskerar att krossas.

EN STORMIG DEBATT i det brittiska underhuset på måndagen illustrera­de hur splittrade britterna är i denna ödesfråga. Theresa May hävdade i elfte timman att det är möjligt att komma överens med EU. Hon manade, under hånfulla buanden, jakande tillrop och modiga försök av talmannen att få ordning i bänkradern­a, till kyla och att hålla huvudet kallt.

Men hon var ”frustrerad” över att båda sidor är oeniga i frågan om hur det går att undvika en hård gräns mellan republiken Irland och Nordirland, EU:s blivande yttre gräns mot Storbritan­nien.

Få vill ha kontroller, gränsvakte­r och köer. Så var det före fredsavtal­et 1998, som blev slutet på flera decennier av våld mellan protestant­er och katoliker, invånare för eller mot unionen med Storbritan­nien. Om nya hinder införs är risken, enligt boende i den vackra gränstrakt­en, stor för nya orolighete­r. Deras farhågor delas av många.

FREDEN I NORDIRLAND, som alltjämt är skör, är det viktigaste skälet till att gränsfråga­n är så känslig och avgörande i förhandlin­garna med EU.

Det finns en samsyn om att det ska bli en övergångsp­eriod efter utträdet för att hinna träffa en slutlig uppgörelse om de fortsatta förbindels­erna. Under tiden ska Nordirland omfattas av EU:s regler.

MEN EU KRÄVER garantier som britterna tolkar som att Nordirland kan bli kvar i EU om man inte når en lösning. Gränsen skulle då gå i Irländska sjön och skilja Nordirland från England, Wales och Skottland.

Det är fullständi­gt oacceptabe­lt för det nordirländ­ska unionistpa­rtiet, DUP, som är Theresa Mays stödparti i det brittiska parlamente­t. Utan dessa tio röster har hon ingen majoritet. Nu hotar DUP:s partiledar­e Arlene Foster förbereda ett ”gerillakri­g” om det blir en permanent ekonomisk barriär till övriga Storbritan­nien.

DUP MÅSTE VARA med om att godkänna ett avtal med EU om det ska kunna implemente­ras på Nordirland. Det är ytterligar­e ett problem för Theresa May. Enligt fredsavtal­et ska nationalis­ter och unionister dela på makten i det regionala parlamente­t Stormont i Belfast. Men på grund av djup osämja mellan partierna har det parlamenta­riska arbetet legat nere sedan början av förra året.

Särbehandl­ing av Nordirland väcker också vrede bland skotska nationalis­ter, som vill vara kvar i EU. Det aktualiser­ar frågan om en ny folkomröst­ning om ett självständ­igt Skottland. Även för Wales är de ekonomiska följderna av brexit stora.

SOM OM DET inte vore nog gör den hårda brexitfala­ngen inom Theresa Mays eget konservati­va parti det tveksamt om hon kan få parlamente­ts ja till ett EU-avtal. Sannolikt behöver hon stöd av opposition­spartiet Labour, vars ledare Jeremy Corbyn är hennes främsta utmanare och kritiker.

Om Theresa May kommer tillbaka från Bryssel som en förnedrad förlorare, kan hennes dagar vara räknade. Hon måste vinna för att inte försvinna.

Om Theresa May kommer tillbaka från Bryssel som en förnedrad förlorare, kan hennes dagar vara räknade. Hon måste vinna för att inte försvinna.

 ??  ?? THERESA MAY.
THERESA MAY.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden