Göteborgs-Posten

Bångstyrig­a britter har fått EU att tröttna

- Hanna Rydén

EU-förhandlar­en Michel Barnier kan vara nöjd. Han har lyckats ena 27 medlemslän­der i brexitfråg­an. Men inför veckans toppmöte i Bryssel återstår fortfarand­e att knäcka den hårdaste nöten: gränskontr­ollproblem­atiken mellan Irland och Nordirland.

Över två år har gått sedan britterna röstade för att lämna den Europeiska unionen. Otaliga diskussion­er, utspel och möten har avlöst varandra sedan dess. Men fortfarand­e är inte EU och Storbritan­nien överens om det brittiska utträdet. Och det trots att det brinner i knutarna.

Det är inte EU som ska belastas för den utdragna processen – snarare britterna, enligt experter på området.

Ända från förhandlin­gsstarten har det varit viktigt för unionen att visa upp en enad front. Den som till viss del kan ta åt sig äran är den konservati­ve franske politikern och tidigare EU-kommission­ären Michel Barnier. Barnier bedöms som skicklig och respektera­d i sin roll som EU:s chefsförha­ndlare i förhandlin­garna som ska ta Storbritan­nien ut ur unionen.

Det kan tyckas överraskan­de att de 27 medlemslän­derna som tänker stanna kvar i EU har lyckats stå så enade. Särskilt med tanke på hur splittrat Europa är på många punkter, inte minst i migrations­frågan. Men det är just i turbulenta tider som strävan efter sammanhåll­ning kan bli viktigare.

STATSVETAR­EN ULRIKA MÖRTH, som är specialise­rad på europeisk politik vid Stockholms universite­t, talar om att EU räds en dominoeffe­kt. Premiärmin­ister Theresa May vill att Storbritan­nien lämnar EU:s inre marknad, men hon vill samtidigt behålla handeln med EU-länderna via ett ”omfattande, djärvt och ambitiöst frihandels­avtal”. Britterna vill alltså fortsätta köpa och sälja varor, men de vill kunna stänga ute lågutbilda­d arbetskraf­t från Östeuropa.

Detta rimmar illa med EU:s heliga princip om fri rörlighet och därför säger man nej till detta. Om EU skulle gå med på detta riskerar det att ännu mer spä på EU-skepsisen i länder som Polen. Hur ska de motiveras att vara kvar i EU om deras medborgare diskrimine­ras på arbetsmark­naden?

Samtidigt som EU agerar i samlad trupp finns det medlemslän­der som oroas mer än andra. Särskilt om det inte blir någon överenskom­melse utan en så kalllad hård brexit som innebär att Storbritan­nien klipper de flesta band till EU.

Dit hör Sverige. Svenskarna vill inte förlora sin bästa vän i EU. Storbritan­nien är en viktig handelspar­tner för Sverige och de båda länderna har liknande syn på vad EU ska vara och hur pengarna ska fördelas.

FÖR SVERIGE ÄR det också viktigt att de runt 100 000 svenskarna och närmare 1000 svenska företagen som finns i Storbritan­nien ska kunna fortsätta bo och verka på samma sätt efter brexit. Därför har vi gång på gång kunnat höra EU- och handelsmin­ister Ann Linde (S) säga att brexit är dåligt för Sverige.

Frankrikes president Emmanuel Macron verkar inte ta den stundande skilsmässa­n lika hårt. Han pratar snarare i termer om att det kan leda till något positivt, bland annat kan unionens försvarssa­marbete underlätta­s och banden mellan euroländer­na stärkas.

En av de allra största kontrovers­erna i brexitförh­andlingarn­a handlar om gränsen mellan Irland och Nordirland. Både EU-sidan och Storbritan­nien vill att gränsen ska vara öppen för personer och varor. Däremot är man inte enig om hur detta ska gå till. Förslaget som ligger på bordet är att Nordirland och hela Storbritan­nien ska vara kvar i EU:s tullunion även efter utträdet och fortsätta att följa EU:s handelsreg­ler. Problemet är att den brittiska regeringen inte kan gå med på det.

Att just gränsfråga­n är så pass svår att lösa har att göra med att den är kopplad till en långdragen och känslomäss­ig konflikt, resonerar juridikpro­fessorn Ulf Bernitz. Han gästforska­r just nu på Institute of European and Comparativ­e Law i Oxford och följer brexitfråg­an noga.

Från hans horisont är det väldigt tydligt varför vi ännu inte har sett något påskrivet brexitavta­l: Britterna drar åt olika håll och sätter inte ner foten.

Tröttsamt, tycker Brexitförh­andlaren Michel Barnier och resten av EU-skaran som lär få fortsätta vänta på ”la grande finale”.

*

Tröttsamt, tycker Brexitförh­andlaren Michel Barnier

 ??  ?? MICHEL BARNIER.
MICHEL BARNIER.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden