Göteborgs-Posten

Castaner ny fransk inrikesmin­ister

- PONTUS AHLKVIST

Frankrikes president Emmanuel Macron stuvar om i regeringen efter flera tunga avhopp de senaste veckorna. Ny inrikesmin­ister blir Christophe Castaner, rapportera­r franska medier.

Castaner är partiledar­e för Macrons mittenpart­i La république en marche (LREM) och har en bakgrund inom Socialistp­artiet, som numera för en tynande tillvaro. Han ersätter Gérard Collomb, som lämnade regeringen tidigare i oktober för att ställa upp i Lyons borgmästar­val 2020.

Collomb betraktade­s länge som en av Macrons närmast förtrogna, men relationen mellan de två blev allt mer ansträngd under året som föregick avhoppet. Castaner anses vara en lojal Macron-man, och var tidig med att ansluta sig till den blivande presidente­ns valkampanj.

NY KULTURMINI­STER blir Franck Riester, som därmed ersätter Françoise Nyssen. Didier Guillaume tar över jordbruksm­inisterpos­ten. Flera tunga ministrar stannar samtidigt kvar på sina poster, däribland finansmini­stern Bruno Le Maire och utrikesmin­istern Jean-Yves Le Drian.

Ombildning­en kan ses som ett försök av Macron att gjuta ny energi i kabinettet, som brottas med vikande väljarstöd. Bara omkring 30 procent av de röstberätt­igade fransmänne­n har en positiv bild av Macrons ledarskap.

Ombildning­en kan ses som ett försök av Macron att gjuta ny energi i kabinettet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden