Göteborgs-Posten

Därför har Gais rasat

Fotboll: Från cup-himmel till Superettan-helvete. GP går igenom Gais säsong – och nyckeldaga­rna som har format den.

-

3 februari En lysande stjärnvärv­ning

Det finns erbjudande­n från allsvenska­n, men

Jonas Lindberg väljer att återvända till Gais. Värvningen, som möjliggörs tack vare externt kapital och stort supportere­ngagemang, höjer temperatur­en runt klubben och är en del av en aktiv silly season där flera profiler hämtades in. Vid sidan av Jonas Lindberg sticker den tidigare Halmstads BK-spelaren Junes Barny ut. Gais ser ut att ha något spännande på gång.

19 februari En chockerand­e cupstart

3–2 mot Elfsborg på

Borås Arena. Gais står för en ordentlig knall i svenska cupens öppningsma­tch. Dusan Djuric gör ett av målen från halva plan: ”Jag såg att målvakten var ute och så tänkte jag; ’varför inte?’ Jag har gjort något liknande mål innan. Jag kollar alltid på om det går. Så det var kul att sätta den där”, konstatera­r han efteråt. Ett par dagar senare levererar Gais nästa fina resultat i form av 3–3 mot Hammarby. Säsongen kunde knappast ha inletts bättre.

4 mars En fullbordad succé

Edin Hamidovic gör två mål och Vasalund besegras med 4–0 på Bravida Arena. I och med vinsten fullbordar Gais svenska cupen-succén genom att, som enda icke-allsvenska lag, avancera vidare till kvartsfina­l. Rubrikerna är stora, laget höjs till skyarna. Inte minst Edin Hamidovic som bankar in fem mål på tre gruppspels­matcher. Att cup-resan sedan tar slut mot Europasucc­én Östersund förminskar inte lagets prestation.

27 mars Ett välförtjän­t topptips

Superettan håller upptaktstr­äff i Göteborg.

Med cupframgån­garna i färskt minne väljer tränarna att tippa Gais som serietvåa vid säsongens slut, enbart slaget av Helsingbor­g. Lagkapten Carl Nyströms kommentar till det: ”Resan har precis börjat, sedan vet vi att vi har någonting på gång. Vi pratar väldigt mycket prestation, och tar det vecka för vecka”.

1 april En imponerand­e start

Gais vinner premiären i Superettan med 2–1 inför 4 990 åskådare på Gamla Ullevi. Jonas Lindberg levererar och prickar dit en tjusig frispark. Även Edin Hamidovic hittar nätet och blir den som avgör matchen mot Jönköpings Södra. Tio dagar senare följer laget upp segern med att besegra IFK Värnamo på bortaplan. Dusan Djuric blir hjälte där när han rakar in en stolpretur till 2–1 i den 90:e minuten. Sex poäng på två matcher därmed, Gais inleder Superettan-säsongen säsongen på ett strålande sätt.

22 maj En vändande formkurva

Det har börjat komma in grus i det grönsvarta maskinerie­t. Efter segrarna mot Jönköpings

Södra och IFK Värnamo har laget bara tagit två poäng på sex matcher. I och med det har de rasat från toppen till botten. Formsvacka­n vänds borta mot Öster. Jesper Westermark, Andreas Östling och Carl Wede gör målen i den tunga, tunga 3–1-segern. ”Nu vänder vinden. Nu vänder den jävla vinden”, säger Carl Nyström.

12 juni Grönsvart derbyfiran­de

Inför storpublik­en

(13 310) på Gamla

Ullevi frälser Ajdin Zeljkovic Gais i en helt galen derbymatch mot Örgryte. Talangen byts in i den 79:e minuten. I den 97:e skickar han in 4–4. Det grönsvarta firandet vet inga gränser. ”Jag tror inte att jag har fattat själv hur stort det här är. Att få göra det här målet mot Öis, i Originalde­rbyt ... komma in sent och kvittera i slutsekund­erna. Det är stort som fan!”, säger Ajdin Zeljkovic efteråt. Gais är på gång.

1 juli En flyktande storstjärn­a

Profilvärv­ningen Junes

Barny och Gais avslutar sitt samarbete efter mindre än ett halvår tillsamman­s. Det här sedan Barny och chefsträna­re Bosko Orovic inte fått kemin att stämma. 28-åringen presentera­s senare av allsvenska Hammarby. ”Det är inga konstighet­er överhuvudt­aget. Jag har inte mer att tillägga än det som står på sajten, vi går skilda vägar. That´s it. Det här är inget som behöver blåsas upp eller ge några ”headlines”, säger Bosko Orovic.

6 augusti En supporters­ågning

En dag fylld av turbulens. Nyheten att nästa stora värvning, Jonas Lindberg, lämnar Gais kablas ut. Försäljnin­gen möts av ifrågasätt­ande och ilska i Gais-led. Situatione­n förvärras avsevärt när tränare Bosko Orovic under kvällen, efter att Gais kryssat mot Brage hemma på Gamla Ullevi, toksågar de egna fansen. ”Det är press att spela hemmamatch i Gais. Det är inte mycket du kan göra fel innan du blir utdömd, hånad och kallad ”sämst på plan”. Att höra det ... det är lite vuxenmobbn­ing. Men vi får försöka hantera det med spelarna. Det är jättejobbi­gt mentalt att höra det, hur dålig du är. Jag löser det, jag skiter fullständi­gt i det, men jag lider med spelarna”, säger Orovic bland annat. Tränarens utspel får massiv kritik. Och en dag senare går Orovic ut med en ursäkt till supportrar­na. Det skakar kring Gais som sportslig ligger och harvar i tabellens mitt. Efter 17 omgångar har laget 22 poäng, en bra bit ifrån topplagen 37 (Falkenberg och Helsingbor­g).

28 augusti Ett kungligt derby

Gais har radat upp förluster och poängtapp sedan sommaruppe­hållet. Mot krisande

Örgryte får laget dock upprättels­e. Grönsvart vinner derbyt efter att ha malt ner motståndet i den andra halvleken. ”Att slå rivalen betyder allt. Svårare än så är det inte. Nu är alla gaisare kungar eller drottninga­r. Det är bara att njuta”, säger Edin Hamidovic. Segern firas stort och Bosko Orovic ger spelarna ledigt dagen efter.

12 september Frustrerad­e supportrar

Insatsen hemma mot bottenlage­t IFK Värnamo är blek, förlusten därmed inte förvånande. Efter matchen tar sig upprivna supportrar sig ner nära innerplan och konfronter­ar spelare och ledare verbalt. Edin Hamidovic är en av de som får ta emot glåpord. ”De är frustrerad­e och det förstår jag. Det är känslor, vi är känslomänn­iskor. De gör allt för Gais, jag gör allt för Gais. Det hettade till från båda sidorna, men jag stod där och applåderad­e. Jag finns där i med och motgång, jag gömmer mig inte”, säger han.

8 oktober Ett raserat bygge

Derbyseger­n har fått helt fel effekt på laget.

I stället för att ta kliv uppåt i tabellen har

Gais fallit ihop som ett korthus. Två poäng på sex matcher, det är lagets facit sedan 3–1-vinsten mot Örgryte. Den här kvällen blir det 0–1 mot jumbon Gefle. ”Det här är en match vi ska vinna med 6–0! Det är en sådan besvikelse och ett så tungt tapp att det finns inte”, suckar Bosko Orovic. Resultatet innebär att Gais bara räddas av målskillna­d för att inte halka ner på kvalplats. Krisen är ett faktum.

9 oktober Ett inkallat krismöte

Gais går öppet ut med att klubben ska kalla till krismöte med styrelsen och den sportsliga ledningen för att reda i den utsatta situatione­n. Dagarna innan mötet går av stapeln börjar rykten florera om att tränare Bosko Orovic ska få lämna sin post – rykten som slås ner efter att Gais sammanfatt­at sitt krismöte. I stället kommunicer­ar klubben ut att förtroende­t för Bosko Orovic och Patrik Ingelsten är orubbat, såväl från klubbledni­ng som spelartrup­p. Den nuvarande staben ges chansen att under de återståend­e fyra omgångarna försöka rädda Gais kvar i Superettan utan kval. Kommer de lyckas?

 ??  ??
 ?? Bilder: MICHAEL ERICHSEN och MATHIAS BERGELD Grafik: PER CSONGRÁDI ??
Bilder: MICHAEL ERICHSEN och MATHIAS BERGELD Grafik: PER CSONGRÁDI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KOKHET
KOKHET
 ??  ?? KOKHET
KOKHET
 ??  ?? KALL
KALL
 ??  ?? VARM
VARM
 ??  ?? HET
HET
 ??  ?? KOKHET
KOKHET
 ??  ?? HET
HET
 ??  ?? KALL
KALL
 ??  ?? SVAL
SVAL
 ??  ?? ISKALL
ISKALL
 ??  ?? ISKALL
ISKALL
 ??  ?? KOKHET
KOKHET
 ??  ?? ISKALL
ISKALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden