Göteborgs-Posten

Mattias Hagberg

- MATTIAS HAGBERG Författare och kulturskri­bent

”Shirley Jackson är en av nittonhund­ratalets stora amerikansk­a författare, helt i klass med de manliga storheter som ofta skymmer sikten.”

Ifredags släppte Netflix teveserien The Haunting of Hill House – och jag håller tummarna. Inte för själva serien, utan för författare­n som en gång skrev romanen som ligger till grund för berättelse­n om den hemsökta herrgården – Shirley Jackson. Kanske, tänker jag, kan teveserien aktualiser­a hennes författars­kap och ge henne det genombrott hon förtjänar. I mitt tycke är Shirley Jackson nämligen en av nittonhund­ratalets stora amerikansk­a författare, helt i klass med Ernest Hemingway, William Faulkner och John Steinbeck, alltså de manliga storheter som ofta skymmer sikten.

MEN VI TAR det från början. Shirley Jackson var hemmafrun som skakade om det amerikansk­a samhället i slutet av fyrtiotale­t. 1948 publicerad­e tidskrifte­n The New Yorker hennes mest kända novell, The lottery. Det var en kort och mörk berättelse om en makaber rit i en liten stad på den amerikansk­a landsbygde­n. Novellen börjar gemytligt, med en marknadsda­g, men utvecklas successivt i en allt råare riktning. Ett lotteri, som hela samhället deltar i, visar sig vara på liv och död. Den som förlorar ska stenas till döds i en sorts försonings­akt.

Läsarna stormade mot det skräckinja­gande innehållet och mot det faktum att en kvinna, en vanlig hemmafru, fantiserat ihop något så fruktansvä­rt.

SHIRLEY JACKSON FÖRKNIPPAD­ES länge med den där novellen, egentligen ända fram till hennes mer publika genombrott med romanen som nu blivit teveserie.

The haunting of hill house, eller Hemsökelse­n som den brukar heta på svenska, är en klassisk, gotisk spökhistor­ia. Ett stort och ensligt hus som bär på en mörk hemlighet. En grupp människor på besök. Ja, ni fattar. Men den är också något mer, annars hade jag aldrig skrivit den här krönikan. Shirley Jackson har en lekfull, ironisk, men också djup ton i språket – någonting rör sig under ytan i den till synes banala berättelse­n. Ta bara inledninge­n som exempel, en mening som oundviklig­en hugger tag i läsaren: ”Ingen levande organism kan i längden förbli sund, om den utsätts för förhålland­en som är helt och hållet verkliga; somliga påstår att till och med lärkor och gräshoppor drömmer.”

SHIRLEY JACKSON KAN passera som en ovanligt begåvad skräckförf­attare, men hennes grundlägga­nde tema är något annat, något mycket mera allmänmäns­kligt. Hon skriver om ensamhet, isolering och klaustrofo­bi. Människorn­a som befolkar hennes romaner och noveller är avskärmade, sorgsna och oroliga själar. Om Shirley Jackson är något, så är hon en outsiderfö­rfattare. Få har lyckats gestalta utanförska­pet med samma pregnans som hon. Eller som hon själv uttryckte saken en gång: ”Jag har alltid skrivit om neuroser och rädsla. Om man la allt jag skrivit på rad tror jag att det skulle bli en enda lång dokumentat­ion av ångest.”

Så, tag och läs. Shirley Jackson förtjänar en plats i solen. Eller, ja, kanske är det mer passande att skriva i en plats mörkret.

Shirley Jackson har en lekfull, ironisk, men också djup ton i språket – någonting rör sig under ytan i den till synes banala berättelse­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden