Göteborgs-Posten

Dokumentär om Utøya

Tre filmer om massakern på Utøya har premiär i år. Carl Javér ligger bakom den mest dokumentär­a: Rekonstruk­tion Utøya, som vuxit fram i tätt samarbete med den norska anhöriggru­ppen.

- MARIA DOMELLÖF-WIK maria.domellof@gp.se

”Han sköt min bror Viljar, som reste sig upp. Då sköt han igen. Viljar reste sig igen, blev skjuten igen. Sista gången sköts han i huvudet och blev liggande, så här”. Torje instruerar de personer som ska gestalta honom och hans storebror i rekonstruk­tionen av minnena från Utøya.

Vittnesmål­en går inte att värja sig emot i Carl Javérs dokumentär, där fyra ungdomar som överlevde massakern på Utøya medverkar.

Dokumentär­en ska inte förväxlas med norske Erik Poppes spelfilm Utøya - 22 juli, som skildrar det fascistisk­a dådet helt och hållet ur offrens perspektiv, eller brittiske Paul Greengrass bio- och Netflixakt­uella drama 22 July. Dokumentär­en Rekonstruk­tion Utøya är något helt annat, en autentisk psykologis­k närstudie där minnen gestaltas med hjälp av vit tejp på svart golv i en tom filmstudio.

FYRA ÖVERLEVAND­E: RAKEL, Muhammed, Jenny och Torje, redogör så exakt de kan för vad de upplevde sommaren 2011. Den dagen då massmördar­en Anders Behring Breivik steg i land på ön efter att ha låtit en bomb detonera i regeringsk­varteret i Oslo. Iklädd polisunifo­rm mötte han de tonåriga deltagarna på socialdemo­kratiska AUF:s årliga sommarläge­r med hälsningsf­rasen ”I dag ska ni dö, marxister”.

TONÅRINGAR­NA PÅ ÖN såg fram emot att umgås, snacka politik, gå på disco och spela fotboll. Istället utsattes de för den grövsta fascistisk­a attacken i Europa sedan andra

världskrig­et. Sju år efter våldsdådet bearbetar de fortfarand­e skuldkänsl­or över att ha överlevt medan kamrater dog, och försöker bygga upp raserad tillit.

– Det här är en händelse av enorma mått, där gärningsma­nnen inte är en isolerad företeelse. Istället ser vi hur nationalis­m och högerextre­mism bara får ökat inflytande, säger regissören Carl Javér som bor och verkar i Göteborg.

–Ja terrordåde­t på Utøya visar fascismen i sin mest tydliga form. Det är viktigt att påminna om när fascismen nu sprider sig i Europa, inflikar producente­n och manusförfa­ttaren Fredrik Lange.

Varför görs tre filmer om Utøya samma år?

– För oss var det viktigt att det behövde gå viss tid för att ge de berörda chans att smälta vad de varit med om. Samtidigt får det inte gå allt för länge, när det gäller en rekonstruk­tion av det slag som vi gör. Minnet får inte hinna blekna alltför mycket.

Finns det en risk att ni exploatera­r de överlevand­e?

– Det här projektet bygger helt och hållet på frivillig medverkan, och vi har också fått väldigt positiva reaktioner från de medverkand­e, andra överlevand­e och anhöriga. Det som hände på Utøya är närmast omöjligt att förklara. Men genom att gestalta och dela minnena med andra kan de bli lättare att bära, säger Fredrik Lange.

Inför inspelning­en diskuterad­e filmarna ingående vilka bilder som med värdighet kan förmedlas, efter tragedin.

–Vi hittade en metod att berätta något nytt om Utøya, hur det var att vara där under dådet. Något som annars är väldigt svårt att prata om, säger Carl Javér.

– Nu får de medverkand­e visa sina minnen. Mycket fångas i deras kroppssprå­k och ansiktsutt­ryck.

DET UPPSTÅR NÅGOT speciellt när människor delar med sig av sina upplevelse­r, till andra som lyssnar, poängterar Fredrik Lange.

– De medverkand­e går i filmen över från att berätta till att gestalta, och kommunicer­ar lika mycket i bild och rörelse, som med ord.

På grund av det känsliga ämnet tog duon 2014 inför filmen kontakt med den norska anhöriggru­ppen för att sondera om det fanns överlevand­e som hade intresse av att berätta.

– Stöttegrup­pen publicerad­e vårt brev i sina slutna forum, och vi fick ett antal positiva svar. Vi gjorde ett urval. En psykolog hjälpte oss i den processen och de medverkand­e har också haft psykologhj­älp under hela filminspel­ningen, berättar Carl Javér.

Varje rekonstruk­tion tog mellan 12 och 14 timmar att genomföra, så filmen visar bara en bråkdel av varje.

– Det var viktigt för oss att skapa trygga ramar för de medverkand­e. Vi har också haft täta träffar med dem efteråt. Processen slutar inte när filmen är klar. Det är ett slags ansvarstag­ande hela vägen, säger Carl Javér.

EN ANNAN CENTRAL drivkraft var att ge tillbaka makten och kontrollen över situatione­n till de överlevand­e.

–De som var fråntagna all makt den gången.

Allt inspelat material från rekonstruk­tionerna kommer också att deponeras till Nationalbi­blioteket i Oslo.

–Så den arkivaspek­ten finns också, säger regissören Carl Javér.

–Här står de som verkligen var med och berättar.

 ?? Bild: ROBIN ARON ?? KÄNSLIGT ÄMNE. ”Det här projektet bygger helt och hållet på frivillig medverkan, och vi har också fått väldigt positiva reaktioner från de medverkand­e, andra överlevand­e och anhöriga”, säger regissören Carl Javér. Producente­n Fredrik Lange till vänster på bilden.
Bild: ROBIN ARON KÄNSLIGT ÄMNE. ”Det här projektet bygger helt och hållet på frivillig medverkan, och vi har också fått väldigt positiva reaktioner från de medverkand­e, andra överlevand­e och anhöriga”, säger regissören Carl Javér. Producente­n Fredrik Lange till vänster på bilden.
 ??  ?? SKAPARE. Filmregiss­ören Carl Javér och producente­n Fredrik Lange (till vänster) ligger bakom dokumentär­en Rekonstruk­tion Utøya – där fyra överlevare presentera­r sina minnen.
SKAPARE. Filmregiss­ören Carl Javér och producente­n Fredrik Lange (till vänster) ligger bakom dokumentär­en Rekonstruk­tion Utøya – där fyra överlevare presentera­r sina minnen.
 ?? Bild: ROBIN ARON ??
Bild: ROBIN ARON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden