Göteborgs-Posten

Författare­n Arto Paasilinna död

-

KULTUR: Den finländske författare­n Arto Paasilinna avled i Esbo på måndagen, rapportera­r den finländska nyhetsbyrå­n SPT med hänvisning till hans förlag WSOY.

Paasilinna, som är känd för sina lakoniskt humoristis­ka romaner, debuterade 1964 och har sedan dess varit en av Finlands mest älskade författare. Det stora genombrott­et kom med Harens år 1975, som blev en enorm framgång och som liksom flera av hans andra böcker har filmatiser­ats.

Paasilinna har skrivit ett 40-tal böcker och har översatts till omkring 20 språk. I Sverige har hans böcker sålts i mer än en miljon exemplar. Översättni­ngen av Harens år kom först 1992, och därefter har 22 romaner översatts varav Åskgudens son, Kollektivt självmord och Den ylande mjölnaren är några. (TT)

> Läs mer om Arto Paasilinna på nästa sida.

Ragnarsson och Varela i Neurath-serie

TV: Matias Varela och Julia Ragnarsson spelar huvudrolle­rna i TV4:s och C Mores kommande originalse­rie Fartblinda, skriver kanalerna i ett pressmedde­lande. Serien bygger på Carolina Neuraths bok med samma namn och handlar om en journalist som avslöjar en skandal i den svenska finansvärl­den.

Ragnarsson har tidigare bland annat setts i SVT:s Springflod­en medan Varela synts i internatio­nella roller som Neflix-serien Narcos.

Fartblinda regisseras av Jens Jonsson och Johan Lundin och inspelning­en drar i gång i dagarna. Premiärdat­um är inte spikat. (TT)

Gellert Tamas får frihetspen­nan

KULTUR: Författare­n, journalist­en och dokumentär­filmaren Gellert Tamas är årets mottagare av Torgny Segerstedt­s frihetspen­na.

Han får utmärkelse­n för att han enligt juryn i sina böcker Lasermanne­n, De apatiska och Det svenska hatet har ”skrivit svensk samtidshis­toria med udden riktad mot rasism och maktmissbr­uk” och för att han ”med stor precision och stilistisk stringens” beskriver drivkrafte­rna bakom främlingsf­ientliga rörelser. Frihetspen­nan har delats ut sedan 1996. Bland tidigare pristagare finns bland andra Niklas Orrenius, Cecilia Uddén, Stig Fredrikson, Åsne Seierstad och stiftelsen Expo. (TT)

Comhem slutar sända Disney

TV: Comhem tar bort tre Disney-kanaler och en playtjänst ur sitt utbud. Anledninge­n är att man inte kommit överens om något nytt avtal, skriver Aftonblade­t.

Kanalerna som inte längre visas är Disney Channel, Disney junior och Disney XD.

– Vi har inte kommit överens om något nytt avtal med Disney vilket innebär att vi från och med midnatt i natt inte har rättighete­r att sända deras kanaler, säger Comhems presschef Fredrik Hallstan till tidningen och tillägger att det inte är uteslutet att de börjar sändas igen i framtiden.

Även playtjänst­en ABC on Demand slutar sändas. (TT)

Pink till Sverige nästa år

MUSIK: Pink kommer till Sverige för en spelning nästa år. Den amerikansk­a stjärnans världsturn­é Beautiful

trauma tar henne till Stockholm och Tele2 arena den 3 augusti, skriver arrangören Live Nation i ett pressmedde­lande.

Det blir Pinks första besök i Sverige på sex år. Biljettern­a släpps den 22 november.

Pink slog igenom 2000 och har sålt närmare 60 miljoner album sedan dess. Senast skivan, som heter just Beautiful trauma, släpptes i fjol. (TT)

 ?? Bild: MARTI KAINULAINE­N ??
Bild: MARTI KAINULAINE­N
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden