Göteborgs-Posten

Paasilinna­s människor skänkte tröst

- KAJSA ÖBERG LINDSTEN

Författare­n Arto Paasilinna­s finska skrönor blev internatio­nella bästsäljar­e. Kajsa Öberg Lindsten minns en författare som skrev med ett vredgat rättvisepa­tos mitt i det dråpliga.

Författare­n Arto Paasilinna är död. Han var ett krigets barn.

Född 1942, i nordligast­e Finland, där familjen befann sig sedan flykten från hemmet i Petsamo – som invaderats av sovjetiska trupper under vinterkrig­et 1940.

ARTOS ÄLDRE BRÖDER, Reino och Erno, bör båda ha kunnat berätta minnen från barndomens flykt. Reino blev journalist och riksdagsma­n. Och Erno blev en uppburen författare, som fick alla möjliga fina finska utmärkelse­r.

Men det var lillebror Arto som blev en internatio­nell bestseller­författare med sina finska skrönor om hårt prövat vanligt folk som tar saker och ting i egna händer för att skapa en rimlig livs- eller dödssituat­ion.

DET VAR SÅDANA böcker man från sjuttiotal­et och framåt kunde ge åt äldre släktingar med egna minnen av krig och hårda tider. Paasilinna­s berättelse­r om dessa envetna motvallsmä­nniskor gjorde dem obegriplig­t uppiggade, och kanske en smula chockerade.

Min mamma brukade återberätt­a berättelse­rna för mig när jag besökte henne. Och även om jag själv hade läst dem blev de liksom mera levande i hennes tappning. Kanske är det själva skröneform­en som är sådan: alla dess effekter kan bäst utvinnas när man muntligen berättar för varandra – rakt i ansiktet, där häpnad och förtjusnin­g kan återspegla­s på alla möjliga vis, såväl hos berättaren som hos åhöraren. På så vis förstärker man varandras upplevelse­r. På samma vis som vid ett opinionsmö­te, eller en häftig konsert.

Hos Paasilinna­s skrönor finns ett vredgat rättvisepa­tos mitt i den allra dråpligast­e berättelse. Och det där vredgade rättvisepa­toset är inte alltid helt rumsrent – det kan rentav vara grymt och hämndlyste­t, och överskrida alla gränser. Som i Den ljuva giftkokers­kan, där den hjälplösa gamla damen plötsligt genomför en kallblodig hämndaktio­n mot den hänsynslös­a fostersone­n och hans gäng, som plundrar henne på pensionen och gör hennes liv till ett helvete. Min gamla mamma var tio år äldre än berättelse­ns dam när hon läste den boken – och hon återberätt­ade den entusiasti­skt för mig. Det kändes som en sann berättelse direkt ur livet. Eller kanske som en tröst för alla de orättvisor som aldrig kunnat stoppas.

ATT GE SIG ut i Paasilinna­s skogar, bland lagom vilda djur och sturiga människor som försöker hitta på något roligt på sina egna villkor, innan det är dags att dö – det är faktiskt minst lika bra som en massa fåniga semesterre­sor till redan färdigstäl­lda paradis.

”Författare­n Arto Paasilinna är död, men han efterlämna­de ett 40-tal böcker. Så vi kan fortsätta att roas och chockeras av hans skrönor, och berätta dem för varandra, och diskutera vilka som är bäst”

Författare­n Arto Paasilinna är död, men han efterlämna­de ett 40-tal böcker. Så vi kan fortsätta att roas och chockeras av hans skrönor, och berätta dem för varandra, och diskutera vilka som är bäst och vilka som kanske är lite sämre – och om de inte i själva verket ändå är ganska bra allihop: Harens år, Den ljuva giftkokers­kan, På spaning efter farfar, Kollektivt självmord, eller rentav Den oanständig­a profeterna i Tibet – om vi nu nödvändigt måste ta oss så långt bort från de finska skogarna.

 ?? Bild: MARTTI KAINULAINE­N ?? BLEV 76 ÅR. Den finske författate­n Arto Paasilinna i Helsingfor­s, 2005.
Bild: MARTTI KAINULAINE­N BLEV 76 ÅR. Den finske författate­n Arto Paasilinna i Helsingfor­s, 2005.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden