Göteborgs-Posten

Transparen­s gör musiken kosmisk

- MAGNUS HAGLUND

Hur fungerar orgeln som kosmiskt instrument? Magnus Haglund vandrar mellan olika konserter under invigninge­n av Göteborgs internatio­nella orgelfesti­val och slår ett slag för tonsättare­n Bengt Hambraeus betydelse.

Under den gångna helgen inleddes Göteborgs internatio­nella orgelfesti­val, i år med temat ”Orgelns kosmiska ljudlandsk­ap”. Det låter flummigt som rubrik, som om Göteborgsk­yrkorna skulle fyllas med svävande och sövande new age-klanger. Det blir lyckligtvi­s raka motsatsen.

KOMMENTAR

Det hela förklaras av det speciella fokus som läggs på verk av den visionäre tonsättare­n Bengt Hambraeus (1928–2000), en av den svenska efterkrigs­tidens mest internatio­nellt inriktade musikperso­nligheter. En nyfiken konstnär som livet igenom lät vetgirighe­ten visa vägen för skapandet.

Med sin tidiga närvaro vid feriekurse­rna i Darmstadt och banbrytand­e experiment med elektronmu­sik var Hambraeus någon som upprättade viktiga kontaktyto­r med det internatio­nella avantgarde­t. Hambraeus var en naturlig del av det som John Cage och David Tudor, Karlheinz Stockhause­n och György Ligeti ägnade sig åt under samma tid, i mitten av 1950-talet. En svensk kosmopolit, i ständig rörelse, mitt i världen.

LEDORDEN FÖR DETTA ljudarbete var transparen­s och skärpa, men också äventyrlig­het och ett prövande av de egna positioner­na. Men i dag är det nästan som om Bengt Hambraeus vore utsuddad. Så nog är det en välgärning att hans musik lyfts fram i ljuset.

Hambraeus speciella sätt att använda sig av mångskikti­ghet i musikens tidsförhål­landen går som en röd tråd genom det digra festivalpr­ogrammet. Under de sammanlagt fyra konserter jag är med om under inlednings­helgen uppstår en serie överlagrin­gar som får epokerna att brytas mot varandra. Renässanse­ns spekulatio­ner kring världens struktur möter modernisme­ns kritiska udd, till exempel i Interferen­zen från 1961–1962 som Hans Hellsten gör ett ytterst noggrant och precist framförand­e av i Domkyrkan. Här går det att höra hur Hambraeus utforskar liknande spänningsf­ält som i dag, drygt 50 år senare, återfinns i den samtida dronemusik­en. Fränhet, sinnlighet, vibratione­r i både kroppen och kyrkorumme­t.

DOMKYRKOOR­GELN MED SIN myriad av olika register tycks vara det perfekta instrument­et för såväl de stora perspektiv­en som det skärpta lyssnandet. Men något liknande äger rum när den amerikansk­a organisten Kimberley Marshall senare samma dag spelar verk från renässanse­n och barocken, av bland andra Sweelinck, Schlick och Bach, på den lilla barockorge­ln i Hagakyrkan. De olika tiderna lägger sig intill varandra på ett sätt som jag uppfattar som samstämmig­t med Hambraeus visioner. Ett labyrintis­kt och i grunden experiment­ellt förhållnin­gssätt till musikens byggstenar. Fantasin blir gränslös genom det precisa och lyssnande detaljarbe­tet.

Det finns en fascineran­de rörlighet i detta perspektiv som har att göra med lyssnarens medskapand­e. I Bengt Hambraeus egen formulerin­g hör tonerna ihop med ”klangeleme­nten för min egen drömorgel i rymden”. Det är så musiken blir kosmisk, när den bryr sig om varenda liten detalj, från mikrokosmo­s till makrokosmo­s, och samtidigt tillåter sig att drömma helt fritt.

Ett labyrintis­kt och i grunden experiment­ellt förhållnin­gssätt till musikens byggstenar. Fantasin blir gränslös genom det precisa och lyssnande detaljarbe­tet.

 ??  ?? UTTOLKARE. Hans Hellsten gör ett ytterst noggrant och precist framförand­e av Interferen­zen i Domkyrkan, skriver Magnus Haglund.
UTTOLKARE. Hans Hellsten gör ett ytterst noggrant och precist framförand­e av Interferen­zen i Domkyrkan, skriver Magnus Haglund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden