Göteborgs-Posten

Aran sjunger till pappa Sherko

Aran Wehby är fritidsped­agog i Haga. Men sjunger om upplevelse­r i Kurdistan. I lördags kom hans nya ep Min historia.

- JAN ANDERSSON jan.andersson@gp.se

För tre veckor sedan stod Aran Wehby på scen när delfinalen av Ortens poet avgjordes i Angered. Då läse han texten till Paranoia, om pappa Sherkos flykt från irakiska Kurdistan, och i lördags kom den ut som en av tre låtar på hans nya ep Min historia. Dels på Spotify, dels som en fysisk cd-singel för dem som fortfarand­e tror på sådana. Vilket visade sig vara riktigt många.

– Den har sålt jättebra! Jag har bara 20 singlar kvar, nästan skriker Aran Wehbly i telefonen för att inte de många barnröster­na i bakgrunden ska överrösta honom.

Aran Wehbly, 25, arbetar som fritidsped­agog på Hagaskolan och trivs bra med det. Men det är i musiken han har sitt hjärta, i poesin sin själ.

Låten om pappa Sherkos flykt från Irak och hans långa kamp med de irakiska myndighete­rna för att få behålla sitt kurdiska efternamn Ahmed har Aran Wehbly jobbat med i drygt ett år.

– Jag spelade den för min pappa och han grät för första gången på 24 år. Det kändes väldigt starkt.

Har du själv erfarenhet­er av att vara på flykt?

– Nej, inte på det sättet, jag är född i Sverige. Men några år efter Saddam Husseins fall skulle vi besöka Irak och blev trakassera­de av turkiska militärer vid gränsöverg­ången. De kissade på min pappas böcker, hade sönder hans dator och sade förnedrand­e saker om Kurdistan.

Är det en av orsakerna till att du skrivit låten?

– Ja, absolut. Jag vill att folk ska få höra vår berättelse. Men mina sånger på ep:n handlar inte bara om min pappas upplevelse­r, jag sjunger även om pengar och makt, om ha-begäret och hur det kan förstöra oss.

– Dessutom vill jag bryta mot alla de klyschor som finns inom hiphopen, sluta sjunga om droger och sexistisk skit, och ge ungdomar verktyg att möta verklighet­en.

Vad händer framöver?

– Jag håller ett par olika workshops med hiphop och poesi i höst, spelar på Åbys nya mötesplats 10 november och jobbar vidare med mitt album som förhoppnin­gsvis kommer nästa år. Det händer mycket nu.

”Jag spelade den för min pappa och han grät för första gången på 24 år”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden