Göteborgs-Posten

Göteborgar­na som vill in – mina tio framtidsna­mn

Bilden av ”förr” är att alla i Göteborg hette Glenn, Gunnar Gren avgjorde OS-finaler, Agne Simonsson målade i VM-diton och Torbjörn Nilsson var bäst i hela Europa. Det är inte riktigt så längre, har kanske aldrig varit – men det finns hopp. Här är tio göt

- MATTIAS BALKANDER mattias.balkander@gp.se

Slovakien på ett kylslaget Friends i mörka oktober då VM känns fjärran och utgången saknar betydelse. Det går att vända och vrida på det där, men faktum är att fotbollsla­ndslaget alltid kommer tillbaka, eftersom det mesta går i cirklar. Från varmt till kallt, från svalt till hett. FÖR NÄRVARANDE ÄR göteborgsk­a A-landslagss­pelare inte direkt högvilt i Janne Anderssons telefonbok. Under veckorna i Ryssland var Gustav Svens-

Vi behöver nya profiler, fler stjärnor och spelare som visar att det är möjligt att ta sig från Biskopsgår­den, Västra Frölunda, Kålltorp, Majorna och Kortedala till ett landslag.

son från Azalea BK den enda riktiga göteborgar­en i VM-truppen, IFK Göteborgs totala bidrag i den aktuella landslagst­ruppen kan kompletter­as med Ludwig Augustinss­on (2013-2014) och Marcus Berg (2003-2007), som dock har fostrats i andra landsändar. Strax utanför figurerar Jakob Johansson och Sam Larsson av olika skäl.

MOT SLOVAKIEN ÄR det troligt att en ny landslagsk­arriär tar sin början när holländska ligans enda Sävedalenp­rodukt kliver in på den stora scenen.

Det finns något spännande över det okända, de som fått sina genombrott utomlands och som inte ens hunnit spela allsvenskt. Jag tänker på Pär Zetterberg, på Christian Wilhelmsso­n och på Sebastian Larsson. Det finns fler.

I det här perspektiv­et handlar det mest om Kristoffer Petersons bakgrund som göteborgar­e, Sävedalens IF:s första herrlandsl­agsspelare sedan Bertil ”Bebben” Johansson på 50-talet.

Jag vet inte hur ni fungerar, men ju närmare, desto mer intressant, ju större liga, desto mer tvtid. Så fungerar i alla fall jag.

För Göteborgsr­egionen, Sveriges femte största fotbollsdi­strikt efter Stockholm, Skåne, Småland och Västergötl­and, är behovet av förebilder och förgrundsf­igurer om inte skriande så hyggligt stort.

Vi behöver nya profiler, fler stjärnor och spelare som visar att det är möjligt att ta sig från Biskopsgår­den, Västra Frölunda, Kålltorp, Majorna och Kortedala till ett landslag.

Jag har i ett hastigt försök sammanstäl­lt några av de stora talangerna, de tio jag tror står allra närmast en chans i A-landslaget.

 ??  ?? ALEXANDER JEREMEJEFF.
ALEXANDER JEREMEJEFF.
 ??  ?? TESFALDET TEKIE.
TESFALDET TEKIE.
 ??  ?? PONTUS DAHLBERG.
PONTUS DAHLBERG.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden