Göteborgs-Posten

Målvakter kluvna om hjälm mot hjärnskakn­ingar

- EMMA TONNVIK emma.tonnvik@gp.se

Hjälm på handbollsm­ålvakter för att minska antalet hjärnskakn­ingar, det tycker RIK:s klubbchef Tony Larsson. Målvaktern­a själva är kluvna. – Det är väl en bra idé, absolut. Men jag känner inte att jag vill ha det, säger landslaget­s Johanna Bundsen.

Efter att Redbergsli­ds IK och Chalmers tillsamman­s gjort en undersökni­ng om hur farligt ett handbollss­kott i huvudet egentligen är vill RIK:s klubbchef Tony Larsson se åtgärder. Han vill att hjälm för målvakter ska införas för att minska antalet hjärnskakn­ingar.

– Målvakter skulle verkligen behöva det. Man måste ta problemet med hjärnskakn­ingar på allvar, sa Larsson till GP under måndagen.

TOBIAS THULIN, målvakt i just Redbergsli­d, är positiv till förslaget.

– Huvudskado­r i handboll, speciellt för målvaktern­a, är ett problem. Det finns ett antal exempel där målvakter varit tvungna att sluta för att de fått en kraftig hjärnskakn­ing så möjlighete­n att få välja om man vill ha hjälm kanske borde finnas.

Han har själv inte drabbats av hjärnskakn­ing eller skott som hållit honom borta.

– Men jag känner andra målvakter som fått hjärnskakn­ingar ett antal gånger så det är klart att det finns i närheten och jag har väl bara tur som inte fått det själv.

Skulle du använda hjälm om möjlighete­n fanns?

– Jag har ju inte haft någon hjärnskakn­ing så jag ser inte att det varit ett problem för just mig, men jag tror andra målvakter hade använt det som kanske haft hjärnskakn­ing innan. Men det är klart att om man märker att fler och fler får hjärnskakn­ingar kanske man överväger det ändå.

Landslaget­s Johanna Bundsen, som inför förra säsongen lämnade Sävehof för Köpenhamn, fick i början av året hjärnskakn­ing efter ett skott i huvudet och var borta från handbollen i några veckor.

– Det fanns en liten rädsla precis när man kom tillbaka. Vi hade en norsk målvakt som jag var kollega med förra året som fick hjärnskakn­ing och sen valde att flytta hem och lägga av för att rädslan hindrade henne. Men just nu känner jag ingen rädsla, säger hon.

I Sverige är det inte tillåtet för målvaktern­a att spela med hjälm.

– Man måste ha mer fakta först, om hjälm verkligen ger någon inverkan, säger Svenska handbollsf­örbundets generalsek­reterare Robert Wedberg till SVT Sport.

I DANMARK ÄR det annorlunda och där finns målvakter som spelar med hjälm. Men det är inget som lockar Johanna Bundsen.

– Det är väl en bra idé, absolut. Men jag känner inte att jag vill ha hjälm. Om det kommer svart på vitt att det hjälper mot skott i huvudet kanske man kan överväga det men just nu vet man väl inte riktigt om det hjälper.

Inte heller BK Heids Josefin Wickström är sugen på att ta på sig en hjälm i målet.

– Jag tror inte det. Dels tycker jag det är fult. Sen gör man sällan saker i förebyggan­de syfte och kanske i efterhand när det väl har hänt ångrar man att man inte haft den. Men jag tror inte jag skulle använda den faktiskt.

Wickström ser dock att det finns andra saker att göra för att minska risken för hjärnskakn­ingar – som att se över domsluten.

– Jag kan tycka att domsluten kring när någon skjutit målvakten i huvudet är ganska svaga, säger hon.

Bundsen menar att hårda skott i huvudet är sånt som händer i pressade matchsitua­tioner och att det är något man får räkna med.

– Någon gång händer det att man får en boll i ansiktet och som målvakt får man acceptera att risken finns. Man har ändå ställt sig i målet.

”Någon gång händer det att man får en boll i ansiktet och som målvakt får man acceptera att risken finns. Man har ändå ställt sig i målet.” JOHANNA BUNDSEN, Köpenhamn

 ?? Bild: BILDBYRÅN ?? DELADE MENINGAR. Johanna Bundsen, Tobias Thulin och Josefin Wickström.
Bild: BILDBYRÅN DELADE MENINGAR. Johanna Bundsen, Tobias Thulin och Josefin Wickström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden