Göteborgs-Posten

Rhett man hamnar snart på rätt plats

ISHOCKEY: Han har fått sy i ansiktet efter en klubba från Joel Lundqvist – och var på väg till Göteborg redan 2015. Vi åkte till Danmark för att träffa Frölundas senaste stjärnvärv­ning.

- JOHAN RYLANDER johan.rylander@gp.se

”Ska ni ta bilder?”

Rhett Rakhshani skrattar – och visar ett leende bara en hockeyförä­lder kan älska.

– Hade jag vetat det så skulle jag tagit på mina tänder …

Frölundas nye amerikan har flugit från Kalifornie­n via Paris, studsat vidare till Köpenhamn och kört en fullpackad skåpbil i fyra timmar till Ålborg tillsamman­s med frun Shar och döttrarna Stella och Scarlett, två år respektive tre månader.

– Det var en resa, det. Jag har hela mitt liv i den där bilen. Vi packade lätt, sex väskor. Men så kom barnens saker … två barnvagnar, bland annat. Vi är hyfsat jetlaggade nu ...

30-åringen ska bo i Frederiksh­amn med familjen den kommande veckan – och träna med det danska ligalaget White Eagles, för att få upp matchtempo och fart i rinken.

EFTER SEX MÅNADER utan matcher kan det behövas.

– Äntligen. Det har varit rätt tråkigt att träna ensam, erkänner amerikanen.

Vad har varit svårast?

– Om du inte är i en lagmiljö så är det inte lika lätt att komma upp i nivå på ett naturligt sätt. Jag har varit där varje dag på rinken och i gymmet, men det krävde disciplin av mig. Det gjorde det verkligen, säger han.

På söndag tar familjen Rakhshani Stena-färjan över till den nya hemstaden Göteborg – och flyttar in i en trea i Johanneber­g.

– DET FINNS två stora skäl att det blev Frölunda. Det är en fantastisk stad att ta min familj till. Jag värdesätte­r familjen – och kan vi kombinera hockey och familj så är det riktigt bra. Det allra största skälet är att jag hade chansen att skriva på för ett lag som har chansen att vinna varenda år. Det är ett stort mål för mig – att vinna igen. Det känns som om alla bitar finns på plats här.

Från dagens Frölunda har Rakhshani spelat tillsamman­s med Ryan Lasch i Växjö Lakers och med Patrik Carlsson i HV71.

Du har aldrig hamnat i trubbel med

nån Frölunda-spelare då?

– Eh, Joel Lundqvist drog en hög klubba i ansiktet på mig en gång. Det blev några stygn. Men han bad om ursäkt efteråt. Så det finns inget ont blod, tror jag. Haha.

Rakhshani växte upp i Huntington Beach i soliga Kalifornie­n. Tre mil därifrån, i Lake Forest, lirade och bodde också Ryan Lasch.

Bägge hamnade till slut i Växjö Lakers – och i dag är spelarna bästa vänner.

– VI SPELADE aldrig i samma lag – men vi mötte varandra genom hela college. Han var en fantastisk ung talang. Han är precis som han var då. Ju närmare du tittar på honom, desto bättre är han. Han går alltid under radarn, han är alltid på rätt plats, han vet alltid var han ska åka. Han har liksom ett sinne för att göra rätt passning på rätt tid, berömmer Rakhshani.

2015 var Rakhshani med om att vinna guld tillsamman­s med Växjö Lakers, med en viss Tomi Kallio som kapten. Men det var nära att det blev Frölunda redan då.

Den spelskickl­ige amerikanen kraschade med coachen Sam Hallam – och Rakhshani bad sin agent att titta på ett möjligt byte av klubb.

– Men jag kände också att vi kunde vinna, så jag bet ihop och stannade. Det funkade bra, till sist. Men ja, det har funnits ett par chanser att komma till Frölunda tidigare …

EFTER SEX SÄSONGER i fyra olika svenska SHL-klubbar – HV71, Linköping, Växjö och Malmö – så pratar Rhett en hel del svenska.

– Jag pratar mer än de flesta! Och jag förstår det allra mesta, säger han inför den sjunde säsongen i Sverige.

På tisdag är det alltså tänkt att stjärnvärv­ningen spelar sin första match för Frölunda, borta mot Linköping i Saab Arena.

– Jag hoppas att jag är redo att flyga, men jag vet också att jag inte har spelat en match på sex månader. Det kan ta tid – men det kan också gå fort. Jag känner mig i form, säger Rhett.

Är det en utmaning att få in Rakhshani i laget?

– En utmaning – eller möjlighet, kanske? Jag har ingen färdig plan. Men Rhett är en så pass bra spelare, så var jag än stoppar in honom så kommer han att lyfta den kedjan. Det är liksom inget bekymmer. Det är mer hur vi ska få en balans i laget när alla är friska. Men vi är långt ifrån det i dag, säger Frölundas coach Roger Rönnberg.

Frölundas tränare har fått rapporter från skridskoco­achen Andreas Larsson, som under hösten tillbringa­de en vecka på plats i den lilla staden Red Deer (mitt emellan Calgary

och Edmonton i Kanada) och körde hårt tillsamman­s med värvningen.

– RHETT ÄR ett proffs, en riktig yrkesman. Det är ju hans sjunde år här i SHL. Han vet vad som funkar för honom – och har lyckats komma tillbaka de gånger han haft skador, säger Andreas Larsson imponerat.

Skatecoach­en är också i Danmark för tillfället, för att skruva upp tempot ännu mer för Rakhshani. Det blir två ispass och ett fyspass om dagen.

Blir han inte nedtränad då?

– Nä, det är normalt. Det ska inte vara nåt problem. Det blir också bra med lagträning­ar tillsamman­s med danskarna. De har varit oerhört tillmötesg­ående och petat in honom där …

Rakhshani tillägger:

– Jag hoppas att Andreas inte dödar mig helt …

”Vi har skrivit ett längre kontrakt med Rhett Rakshani, så vi kan inte använda oss av artistskat­t. Att vi anpassat oss nu beror på att han hade ett kontrakt med artistskat­t i Malmö – och därmed var tvungen att vara borta från landet i 183 dagar.” LARS AXELSSON Ekonomiskt ansvarig, Frölunda indians

”Vi har inte blivit hindrade att värva på grund av artistskat­t, det är fel ord. Det är bara att det kan vara andra förutsättn­ingar” FREDRIK SJÖSTRÖM. Sportchef, Frölunda Indians

 ??  ?? VAN VID SVENSKAN. ”Jag pratar mer än de flesta! Och jag förstår det allra mesta”, säger Rhett Rakhshani inför sin sjunde säsong i Sverige.
VAN VID SVENSKAN. ”Jag pratar mer än de flesta! Och jag förstår det allra mesta”, säger Rhett Rakhshani inför sin sjunde säsong i Sverige.
 ?? Bild: BO AMSTRUP ??
Bild: BO AMSTRUP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden