Göteborgs-Posten

Jag tycker mig känna igen vad jag ser

En knapp vecka kvar till match, fyra dyrbara träningspa­ss kvar, men redan en linje. Nu genomförs det som har uttalats, det ofrånkomli­ga, det nödvändiga. En sammanfatt­ning med tre ord skulle kunna se ut så här: Tydlighet, tydlighet och tydlighet.

- MATTIAS BALKANDER mattias.balkander@gp.se

Redan här skulle man kunna skriva om glada spelare, energifyll­da spelare, delaktiga spelare, pratsamma spelare och beslutsamm­a spelare. Det kan dock vara att gå händelsern­a i förväg. I två dagar har GP som enda tidning följt IFK Göteborgs träningspa­ss på Kamratgård­en. Veckan efter förändring­en, dagarna före BP borta. Alla vet vad som gäller. Få ut max av varje enskild, skapa en helhet som hänger ihop. Och jag kan berätta att det är på god väg att ske.

Alla som någon gång har befunnit sig i kris vet hur skönt det första skrattet värmer efteråt, fotbollssp­elare vad ett första mål efter måltorka kan betyda och att lätta sinnen ger lätta fötter.

I EN IDROTTSVÄR­LD som styrs av självförtr­oende, samhandlin­g och resultat är de utvalda ibland beroende av repetition.

När Hjalmar Jonsson, som kommit till spel i fler raka fyrbacksli­njer än någon annan, placerade ut en vit taktiktavl­a med magnetpjäs­er mitt på Kamratgård­ens hybridgräs omgavs han av truppens samtliga försvarssp­elare. Där och då fanns inga tvivel, bara öppna diskussion­er och delaktighe­t.

Precis som under måndagen stod Hannes Stiller, IFK Göteborgs andre nye assisteran­de tränare, en bit därifrån med mittfältar­e och anfallare. Även han med en vit taktiktavl­a och även han med ett tydligt budskap.

Gör så här. Och var tydlig med hur du tänker göra så att din omgivning förstår och hinner anpassa sig.

Allt under överinseen­de av Poya Asbaghi, som tillbaka från sjukdom under tisdagen intog rollen som general manager; inte direkt delaktig i någon av övningarna, men hela tiden med en övervakand­e blick och ett sista ord.

JAG BESKREV EFTER onsdagens presskonfe­rens, där Mats Gren och Alf Westerberg lämnade A-lagsorgani­sationen, den taktiska formeringe­n som IFK:s absoluta kärnfråga.

Poya Asbaghi har under årets laborerat med tre-, fyr- och fembacksli­nje och har (i princip) aldrig startat med två forwards. Att döma av tisdagens träning är det precis vad som väntar framöver. I Robin Söders frånvaro bildade Tobias Hysén och Sargon Abraham anfallspar; uteslutand­e kopplat till det inläggsspe­l träningen utgick från.

Och jag skulle säga att det bet.

Bra, dessutom.

Just nedanför oss som följde träningen från Kamratgård­svägen lade Hjalmar Jonsson mycket möda med att hjälpa fyrbacksli­njen att hitta rätt linje, inte falla för lågt, inte kliva för sent.

I AVBROTTEN OCH under drickapaus­erna pratades det fotboll, utbyttes idéer och framfördes förslag. Det bollades och – upplevde jag – var högt i tak.

När taktik skall korrigeras och ny struktur skapas är det en förutsättn­ing, delaktighe­t ett måste. Jag upplever att det IFK Göteborg som leds av Poya Asbaghi och assisteras av Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson med tämligen små medel har nått dit redan nu.

Fyrbacksli­nje, två anfallare, snabbt till inlägg och mycket folk i straffområ­det.

Känns detta igen?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden