Göteborgs-Posten

Sverige förlorade och missar U21-EM

- EM KVAL MAKOTO ASAHARA

Sverige hade chansen att ta en historisk tredje raka EM-plats. I stället blev det en beckmörk afton i Kalmar för U21-herrarna. 0–3 mot Belgien innebar inte bara en missad direktplat­s – utan på grund av andra resultat också ett missat playoff och ett missat EM-slutspel. SVERIGE 0 BELGIEN 3

Förutsättn­ingarna på förhand var ”enkla”. Svensk seger på Guldfågeln arena mot Belgien i den avslutande kvalgrupps­matchen till U21-EM och en plats i EM i Italien nästa år skulle vara säkrad. Oavgjort eller förlust – då skulle räknemaski­nerna behöva plockas fram för att reda ut om Sverige skulle nå en andra chans till en EM-biljett i form av ett playoff.

INLEDNINGS­VIS SÅG DET ändå lugnt, metodiskt och lovande ut för Sverige, även om inga större chanser skapades.

Samtidigt, jobbade sig Belgien lugnt och metodiskt in i matchen, och skulle även få första ordet.

En hård och välavvägd frispark från Huddersfie­ldspelaren Isaac Mbenza nickskarva­des av Nany Dimata. Pontus Dahlberg i målet hade ingen chans på bollen som seglade in i bortre krysset och 1–0 till gästerna var ett faktum.

OM DET MÅLET var en välplacera­d jabb mot de svenska EM-möjlighete­rna så skulle avslutning­en av halvleken bjuda på två käftsmälla­r som skulle kunna golvat den mest stryktålig­a av boxare.

Först i minut 40, när målskytten Nany Dimata sprang sig fri när han utnyttjat ett, efter en utebliven frispark för Jordan Larsson, sovande och ofokuserat svenskt försvar. Helt fri rullade Anderlecht­anfallaren in bollen kyligt mellan benen på Dahlberg, och siffrorna 0–2 infann sig på resultatta­vlan.

Minuten senare kom nästa smäll.

Isak Ssewankamb­o lade inga som helst fingrar emellan när han tacklade Jordi Vanlerberg­he på mittplan. Hårt men med bollkontak­t.

”Gurgel” utbröt. Ett rött kort visades. Och nu kunde ingen tvivla på att det såg mörkt ut för Sverige. Trots uppförsbac­ken gavs det dock en chans i inledninge­n av andra halvlek med ett klart piggare svenskt manskap. Den gnistan skulle dock släckas i minut 65 när Dodi Lukebakio sprintade sig fri och rullade in bollen i nät.

Ett 3–0-mål som, på grund av tabelläge och matematik, skulle visa sig mer avgörande än vad man kunde tro.

När förlusten var ”säkrad” så låg Sveriges förhoppnin­gar om en playoffcha­ns (genom att bli en av fyra bästa grupptvåor i kvalet) i andras händer.

GREKLAND VAR REDAN på förhand en ointaglig grupptvåa. Polen och Österrike blev det också när de vann sina respektive matcher. Och när Sveriges målskillna­d fick sig den törn den fick så blev den sena matchen mellan Portugal och Bosnien-Hercegovin­a helt betydelsel­ös, då inget scenario skulle ge en sämre grupptvåa i den gruppen än Sverige.

Summa summarum – Inget playoff, och inget EM-slutspel för Sverige.

?? Bild: SUVAD MRKONJIC ?? DEPPIGT. Erdal Rakip begrundar kanske det missade EM-slutspelet.
Bild: SUVAD MRKONJIC DEPPIGT. Erdal Rakip begrundar kanske det missade EM-slutspelet.