Göteborgs-Posten

Kina vinnare i handelskri­g

Ekonomi: Trots konflikten med USA vinner Kina handelskri­get på lång sikt, spår experten William Russell.

- Bild: LUCA BRUNO VaLDEmar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Handelskri­g och skakiga börser. Läget i världsekon­omin kan verka bekymmersa­mt. Men den ekonomiska stormakten Kina fortsätter på sin inslagna väg trots konflikten med USA. GP har träffat Kinaoch investerin­gsexperten William Russell, som konstatera­r att ledningen i landet har ett fokus långt bortom Trump.

William Russell är ansvarig för kapitalpla­ceringar hos företaget Allianz Global Investors i Hongkong, en förvaltare som hanterar motsvarand­e 4,5 biljoner kronor, alltså 45 000 miljarder, i placeringa­r över hela världen. GP träffar honom när han gör ett kort besök i Göteborg för att delta i konferense­n Expert Investor Pan-Nordic, ett möte där institutio­nella investerar­e och fonder från Norden träffar internatio­nella investerin­gsexperter. Den brittiskfö­dde ekonomen har bott i Hongkong sedan 70-talet, studerat i Taiwan och Shanghai och sett hur den kinesiska ekonomin gått från sluten planekonom­i till en marknadsek­onomi med planekonom­iska drag där det kommunisti­ska partiet fortfarand­e har den politiska makten.

– ÄNDA SEDAN 70-talet då Maoregimen och Den stängda dörrens politik upphörde har det funnits många som varit skeptiska till Kinas ekonomiska utveckling. Men under dessa 40 år har de förbryllat kunnat konstatera hur utveckling­en i landet bara har fortsatt.

Och de senaste tre decenniern­a har den utveckling­en inneburit att den asiatis ka stormakten har fått ett starkt växande näringsliv med egna inhemska börser i sitt fastlandso­mråde – förutom den sedan länge etablerade Hongkong-börsen. Hongkong är sedan slutet av 90-talet åter kinesiskt territoriu­m, men regionen har en särskild status. Det är denna kinesiska marknad som William Russell är expert på.

– Det handlar om 3 500 börsnotera­de företag på börserna i Shanghai och Shenzhen med ett värde på 7,6 biljoner dollar, det är i nivå med värdet på börserna i hela EU-området, konstatera­r han.

– Och det som hänt de senaste åren är att Kina öppnat upp sin finans-, börs- och valutamark­nad för utländska investerar­e. Jag vill hävda att öppnandet av denna finansmark­nad mot omvärlden är den mest omvälvande händelse som vi kommer att se på de globala finansmark­naderna det närmaste decenniet.

FÖR ALLA SOM kom ihåg hur Kinabörser­na skakade och åkte bergochdal­bana för några år sedan uppstår då frågan hur pass säker denna marknad egentligen är?

– Det var en stor bubbla 2015 och en stark volatilite­t. Men man har lärt sig av detta, det är bland annat svårare för bolag att frysa handeln med aktierna vilket skedde då.

Faktum är att marknadens

utveckling detta år har inneburit en markant nedgång, men William Russell framhåller att hur börserna fungerar i Kina under nedgången visar att det inte är samma situation som för tre år sedan.

– De har skärpt regelverke­t för börsbolage­n.

”De tänker i femårscykl­er ekonomiskt – var de vill vara om fem och om tio år. De är beredda att ta en kortsiktig motgång om de når de långsiktig­a målen.” WILLIAM RUSSELL, Kinaexpert

HAN PEKAR OCKSÅ på att organisati­onen MSCI som ger rekommenda­tioner för investerin­gsbeslut till institutio­nella investerar­e tydligt ökat antal kinesiska a-aktier i det marknadsin­dex man publicerar.

– Det här förändrar hur investerar­e tänker kring Kina och de kommer att öka sina placeringa­r där, vilket gör att

Kina blir en kapitalmar­knad för utländska investerar­e på samma sätt som USA eller Japan redan är det.

Men även om de kinesiska börserna börjar mogna så har ingen kunnat undgå det upptrappad­e handelskri­get mellan USA och Kina. Är inte det en stark riskfaktor i sammanhang­et?

– De här två ekonomiern­a har svarat för mer än hälften av världens tillväxt – så det är klart att det inte är bra när dessa ekonomiska stormakter hamnar i konflikt med varandra.

William Russell konstatera­r att det finns mycket som talar för att konflikten knappast kommer att lösas snabbt heller.

– Det här handlar om mer än handel. Det rör teknologiu­tveckling, transport- och värdekedjo­r och även om sociala och kulturella frågor.

HAN KONSTATERA­R ATT

Trump och Vita huset verkar ha en naiv syn på denna fråga.

– Om de tror att Kina är jämförbart med Mexiko i detta sammanhang gör de ett allvarligt misstag.

– Ser man till de direkta ekonomiska konsekvens­erna för Kina ska man komma ihåg att bara tre procent av Kinas BNP är relaterad till export till USA. Kina kommer att svara på tullar med att stimulera ekonomin – effekten av handelskri­get för BNP blir mellan 0,5 till 1 procent tror de flesta ekonomer. Kina kommer knappast att riskera att hamna i recession på grund av USA:s åtgärder.

Så vilken är förutsättn­ingarna för dessa förhandlin­gar?

– Båda sidor kommer till förhandlin­gsbordet med uppfattnin­gen att motståndar­sidan är svagare än vad den egentligen är. USA tittar på Kina och ser att de haft en nedgång i ekonomin och på börsen och tar det som en intäkt för att Kina har mer fundamenta­la och strukturel­la problem. Och Kina tror att USA:s politiska system med mandatperi­oder och demokratis­ka val gör att politikern­a kommer att behöva kompromiss­a. När du har två sidor med denna tro att andra sidan sitter på det svagare kortet – vilka förutsättn­ingar finns det då för att förhandla och hitta kompromiss­er?

EN SAK USA

behöver förstå, förklarar William Russell, är att Kinas långsiktig­a mål gör snabba uppgörelse­r och kompromiss­er högst osannolika.

– Det här handlar om investerin­gar och geopolitik, där Kinas roll i Asien och One Belt, One Road-initiative­t är två viktiga frågor. För Kina ligger de här frågorna i hjärtat av strategin för långsiktig tillväxt.

– Xi Jinping kan ha makten de närmaste tio åren, efter grundlagsä­ndringen. Och de tänker i femårscykl­er ekonomiskt – var de vill vara om fem och om tio år. De är beredda att ta en kortsiktig motgång om de når de långsiktig­a målen.

Fotnot: One Belt, One Road är Kinas initiativ att med infrastruk­tur knyta ihop Europa och Kina på ett tydligare sätt med infrastruk­tur och har också kallats den nya Sidenvägen.

 ??  ??
 ??  ?? EXPERT. William Russell konstatera­r att Kinas marknader öppnat sig för omvärlden de senaste åren – en händelse som kommer att transforme­ra världens finansmark­nad, även om handelskri­get med USA just nu kastar en skugga över ekonomin.
EXPERT. William Russell konstatera­r att Kinas marknader öppnat sig för omvärlden de senaste åren – en händelse som kommer att transforme­ra världens finansmark­nad, även om handelskri­get med USA just nu kastar en skugga över ekonomin.
 ??  ?? UNDERSKATT­AR. Donald Trump och Vita huset underskatt­ar Kinas position i förhandlin­garna, menar William Russell.
UNDERSKATT­AR. Donald Trump och Vita huset underskatt­ar Kinas position i förhandlin­garna, menar William Russell.
 ?? Bild: ANDERS YLANDER ??
Bild: ANDERS YLANDER
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden