Göteborgs-Posten

Fixa bättre trådlöst nät

Konsument: En lösning på svajigt trådlöst internet kan vara en mesh. GP har testat.

- MIKAEL HANSEN konsument@gp.se

Om du har problem med att få ditt trådlösa nätverk att vara heltäckand­e och radiosigna­lerna har svårt att pressa sig igenom väggar, våningspla­n och täta byggmateri­al, så kan det vara på tiden att byta ut din hårt ansträngda router.

I samband med introdukti­onen av Smarta hem och alla nya IOTprodukt­er (Internet Of Things) är det särskilt viktigt med nätverkets stabilitet och täckning.

En vanlig router kan ha svårt att nå ut till husets alla hörn och även om man visserlige­n kan förlänga och förbättra täckningen med en extra ”extender” så komplicera­r det allting ytterligar­e om man lägger till extra trådlösa nätverk till ekvationen.

NEJ, DÅ ÄR det bättre att överväga ett så kallat mesh-system som sprider ett och samma nätverk runt i hela hemmet. Ett sådant är visserlige­n lite dyrare än en traditione­ll router, men glädjen över ett nätverk som är heltäckand­e är desto större. Tidskrifte­n Ljud & Bild har testat fem produkter.

Varje mesh-system har testats i samma lägenhet, där enheterna har placerats på samma ställen – sovrummet (där uppkopplin­gen är fiber med 100/100 Mbit), vardagsrum­met och hemkontore­t. Rummen är avdelade med vanliga väggar men ut till hemkontore­t, som ligger på andra sidan köket, är det betong i väggarna som försvårar täckningen enormt. En vanlig router når inte ut till hemkontore­t alls om den står i sovrummet, där internet kommer in i lägenheten.

Varje system installera­des med tillverkar­ens app. För enkelhets skull har samma SSID (namn på trådlöst internet) och lösenord valts, så att alla trådlösa enheter snabbt kopplats upp.

TILLVERKAR­NA ANGER SAMMA hastighet för de två frekvensba­nden: 2,4 GHz och 5 GHz. Detta har vi naturligtv­is också testat. För detta har vi använt den välkända appen Speedtest, som finns till både Android och iOS, OSx och Windows.

För rättvisans skull har vi använt flera enheter: Macbook Pro, iPhone 8+, Samsung Galaxy S9+ och OnePlus 6. Testet har utförts två gånger i varje rum.

Deco M5 är testets billigaste och man skulle därför kunna tro att TPLink hade snålat in på något. Men tvärtom är systemet en väldigt positiv överraskni­ng genom att vara enkelt att installera, ha bra täckning och ge fina möjlighete­r från den tillhörand­e appen. Ska du börja någonstans så kan du med fördel börja här.

Google WiFi

Google WiFi är en dyr men väldigt användarvä­nlig lösning, som framför allt passar fint för de som aldrig har sysslat med hemnätverk förut. Det är otroligt enkelt att installera och du är snabbt online och har tillräckli­gt stor överblick hemnätverk­et i den tillhörand­e appen. Tyvärr är hastighete­n inte riktigt lika bra som hos konkurrent­erna när vi kommer ut i utkanten av nätverket, vilket också framgår av våra mätningar.

Asus Lyra Trio

Asus Lyra Trio ger ett snabbt och stabilt trådlöst internet som är enkelt att installera och använda. Det krävs inte inga tekniska kunskaper för att komma igång. Tyvärr blir det snabbt uppenbart att appen inte har lika stora möjlighete­r som hos ett par av konkurrent­erna. Men precis som för Asus så blir betyget högt eftersom hastighete­n och täckningen i hemnätverk­et är bra.

Netgear RBK50 – Orbi AC2200

Netgear Orbi är en bra men dyr lösning på ett problem som de flesta människor har råkat ut för: dålig wifi-täckning hemma. Det är enkelt att ställa in och ger bra hastighet i hela hemmet. Trots sin storlek vinner Orbi på sina anslutning­ar, med massor av WAN-portar och USB. På det området haltar konkurrent­erna fortfarand­e efter lite, och det gör att Orbi har ett liten förprång i ett mycket jämnt startfält.

Linksys Velop

Linksys Velop är en dyr men intressant bekantskap. Tyvärr är det uppenbart att Linksys inte har tänkt lika mycket på användarvä­nliget som ett par av konkurrent­erna och därför kan Velop vara en smula förvirrand­e upplevelse. Hastighete­n är bra, men något tyder tyvärr på att firmware missar och orsakar problem. Det bör Linksys ta på allvar och få ordning på.

Ut till hemkontore­t, som ligger på andra sidan köket, är det betong i väggarna som försvårar täckningen enormt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden