Göteborgs-Posten

MASSTOPSNI­NG SKA LÖSA BILBRÄNDER­NA

NYHETER: Just nu topsar polisen 30 män för att hitta de skyldiga bakom de omfattande bilbränder­na i Frölunda. Polisen har sedan tidigare säkrat dna-spår – som inte gett några träffar i polisens register.

- PETER LINNÉ peter.linne@gp.se

Polis och åklagare intensifie­rar jakten på de skyldiga bakom sommarens bilbränder i Västra Frölunda. Just nu pågår en kollektiv masstopsni­ng av 30 män, för att kunna avgöra deras eventuella inblandnin­g i dåden.

Det var under kaoskvälle­n den 13 augusti som minst 60 bilar eldhärjade­s i västra Göteborg, i första hand i kvarteren runt Frölunda Torg. En 20-årig man sitter sedan länge häktad, anklagad för medverkan i de upploppsli­knande brandattac­kerna.

Som GP berättat tidigare påstås han bland annat vara kopplad till en källare där molotovcoc­ktails tillverkat­s och är även identifier­ad genom ett par byxor med mycket speciella kännetecke­n.

Ytterligar­e ett par unga män har delgivits misstanke, men de är inte frihetsber­övade. Uppemot 15 ungdomar bedöms ha varit aktiva.

– Vi har säkrat dna-profiler från flera personer. Fast ingen av dessa finns i våra register. Därför har vi

inlett ett större topsningsf­örfarande av en viss grupp människor, förklarar kammaråkla­gare Mats Ihlbom, som själv fattat det ovanliga beslutet.

DET ÄR EN exceptione­ll åtgärd som tillåts om den, enligt kraven, ”med fog kan antas leda utredninge­n framåt”.

Åklagaren tillägger:

– Ett viktigt påpekande i sammanhang­et är att de individer som topsas inte är misstänkta.

Ihlbom kommentera­r inte hur

många olika dna-spår som polisen lyckats hitta.

– Vi har ett antal blodstänk på ett fordon, vi har avtryck på obegagnade bilbomber och på gatstenar. Mer än så säger vi inte i nuläget, konstatera­r åklagaren.

VILKA KRITERIER SOM använts för att bestämma vilka 30 män som bör topsas, det vill Mats Ihlbom inte avslöja.

Utredarna följer helt enkelt den gärningsma­nnaprofil som utarbetats, och de som uppmanas lämna salivprov matchar på ett eller annat vis just den profilen.

Polisen har samlat ihop ett digert bild- och filmmateri­al.

Det har dock inte visat sig vara tillräckli­gt, eftersom de som figurerar på bilderna är maskerade, mörkklädda och mer eller mindre omöjliga att särskilja.

Motivet till att den våldsamma skadegörel­sen i Frölunda är fortfarand­e oklart.

– Antingen har det rört sig om ett avancerat, missriktat djävulskap eller så har någon iscensatt detta för att nå ett fokusförfl­yttande av polisens resurser. Man har kanske ansett sig ha skäl till att försöka tvinga bort polispatru­ller från andra områden i stan. Vi vet inte, summerar Mats Ihlbom.

Torsdagens Efterlyst i TV3 kommer till en del att handla om just bilbränder­na i Göteborg.

Senast topsning i stor skala förekom i Västsverig­e var i oktober 2017, då i samband med mordet på en 59-årig kvinna i ett friluftsom­råde utanför Ulricehamn.

 ?? Bild: LÄSARBILD ?? MASSFÖRSTÖ­RELSE. 60 bilar stacks i brand i Frölunda, kvällen den 13 augusti. Nu tar åklagare och polis till extraordin­ära åtgärder.
Bild: LÄSARBILD MASSFÖRSTÖ­RELSE. 60 bilar stacks i brand i Frölunda, kvällen den 13 augusti. Nu tar åklagare och polis till extraordin­ära åtgärder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden