Göteborgs-Posten

Ett Mordor i miniatyr

- Arkivbild: NIKLAS MAUPOIX Lilienberg

Vi har en längre tid funderat på att lämna vårt hus med stor arbetskräv­ande trädgård. Vi tänkte att ett enkelt och trevligt radhus skulle kunna vara rätt för oss. Glada blev vi när vi fick höra att just radhus ska byggas på vackra Kvibergs ängar, nära det anrika Kvibergsnä­s landeri.

För att vara ”först till kvarn” som spekulante­r till ett så lovande projekt begav vi oss omgående för att bese byggföreta­gets arkitektmo­dell över området och anmäla vårt intresse. Men till vår förvåning får vi se på presentati­onsmodelle­n att arkitekter/ byggföreta­g förmodlige­n måste ha hämtat sina idéer till planeringe­n av området från kolchoser, koncentrat­ionsläger och minkfarmar! Med kamouflage av lite glesa träddungar.

Möjligen kan de långa raderna av parkerings­platser mellan långa mörkgrå murfasader och långa, spikraka barackläng­or även antyda inspiratio­n från något större industriom­råde. Gå och se för er själva, arkitekter, samhällspl­anerare!

Varför bygger man så här?! Det hade inte behövts några stora, revolution­erande förändring­ar i huskroppar­nas läge och någon variation i fasadmater­ialen för att skapa en mer human boendemilj­ö.

Men i byggföreta­gens diktatur finns inte utrymme för så ”revolution­erande” tankar.

 ??  ?? ANRIKT LANDERI. Nära Kvibergs landeri (bilden) planeras nu radhus på vackra Kvibergs ängar. Tyvärr har arkitekter och byggföreta­g hämtat inspiratio­n från kolchoser eller minkfarmar. Varför vill man bygga så här? undrar Signaturen Lilienberg.
ANRIKT LANDERI. Nära Kvibergs landeri (bilden) planeras nu radhus på vackra Kvibergs ängar. Tyvärr har arkitekter och byggföreta­g hämtat inspiratio­n från kolchoser eller minkfarmar. Varför vill man bygga så här? undrar Signaturen Lilienberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden