Göteborgs-Posten

Inga bilar är bra för miljön

- Örjan

till Göran, 10/10

Det finns inga bilar som är miljöbilar. Men elbilar är betydligt mindre skadliga för miljön än dagens bilar med fossilbrän­slen då elbilen har väsentligt lägre ljud- och partikelem­issioner. Även om en elbil laddas med smutsig el från kolkraftve­rk är den mycket bättre för miljön än en dieselbil under hela bilens livslängd. Utsläppen i Sverige med vår stora andel förnybar el kapar utsläppen med 85 procent jämfört med att köra på fossil diesel. Det visar en ny studie från Transport & Environmen­t.

Redan år 2035 kan vi ha två miljarder elbilar i världen. Bilbatteri­er tillverkas i USA och Europa uteslutand­e med förnybar el och blir då mindre kontrovers­iella.

Ett litiumbatt­eri innehåller mest aluminium och koppar, cirka två procent är litium. Koboltinne­hållet är ungefär 0,1 kg kobolt per kWh. Men nyare batterikem­ikalier innehåller mycket mindre kobolt och kan så småningom helt försvinna.

Chile har tills nu varit störst på litium som framställs från saltsjöar. Man låter vattnet avdunsta för att komma åt litiumsalt av hög kvalitet. I år har Australien tagit över som världens största exportör av litium. Här bryts litiumet i dagbrott.

Världens kända reserver av kobolt är endast 15 miljoner ton. Kobolt finns inte i ren form på jorden utan som förorening­ar i många metallmalm­er och utvinns främst i koppar och nickelgruv­or. Hälften av dessa finns i Kongo och i Kina. Här gäller det för batteritil­lverkarna att endast köpa kobolt från certifiera­de leverantör­er.

Jordens koboltrese­rver räcker till världens alla elbilar, även om den är svårare att få tag på än litium.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden