Göteborgs-Posten

Ny utställnin­g sätter fokus på olika sidor av cykling

- LISA HENRICSON lisa.henricson@gp.se

Cyklandet har haft stor betydelse för människor under hela 1900-talet. På Mölndals stadsmuseu­m ny utställnin­g speglas det ur många aspekter. Som hälsa och hållbarhet men också doping och trafikkonf­likter.

– Cykling är något som de flesta kan relatera till. Många minns hur de lärde sig cykla och det är en stark frihetskän­sla, säger Birgitta Martinius, antikvarie och utställnin­gsproducen­t.

Det är några av skälen till att Mölndals stadsmuseu­m ville göra utställnin­gen Cyklar som invigdes i helgen. Här får besökarna följa med på en resa från slutet av 1800-talet då de första så kallade höghjuling­arna uppfanns till dagens moderna elcyklar.

Birgitta Martinius visar runt på utställnin­gen där cyklar av alla de slag står på plats. Här finns den klassiska pojkhojen från 70-talet med limpasadel, den tvåfärgade tjejcykeln från 80-talet med bockstyre, tävlingscy­klar och även en paracykel, som den som är nyfiken kan prova.

FÖRUTOM DEN TEKNISKA utveckling­en, handlar utställnin­gen inte minst om cykling som företeelse. Från början var det främst en hobby för överklasse­n, men i början av 1900-talet spreds transportm­edlet och blev snabbt populärt.

– Det öppnade samhället. Med hjälp av cykel kunde man ta sig lång väg till arbete eller för att gå på dans. Cykeln har faktiskt betytt mycket för att begränsa inavel i Sverige, berättar Birgitta Martinius.

När bilismen tog fart ordenligt på 50-talet var det dock många som ställde cykeln hemma och under de kommande årtiondena dippade

cyklandet. Men idag är cykeltrend­en kanske hetare än någonsin.

– Det visar att man tar ansvar för sig själv och miljön. Mätningar visar också att det är snabbaste sättet att ta sig fram i tätorter.

Mölndals stadsmuseu­m har samlat in bilder från privatpers­oner som visar barn och familjer som är ute och cyklar i vardagsliv­et. En annan del handlar om dem som brinner för cykling på ett annat sätt och tävlar i sporten. I takt med att cyklingen blivit allt mer populär har det även uppstått baksidor, som också tas upp på utställnin­gen. Det handlar dels om doping inom cykelsport­en, som visserlige­n funnits länge men fått stor uppmärksam­het på senare tid.

CYKLINGEN VÄCKER OCKSÅ starka känslor och besökarna kan exempelvis läsa mer om det omdiskuter­ade fenomenet Memil, en förkortnin­g av medelålder­s män i lycra. Dessutom visas en intervju med en expert i trafikpsyk­ologi, som förklarar varför konflikter mellan cyklister och andra trafikante­r uppstår.

– När man cyklar och har bra fart vill man inte stanna, utan fram till målet. Det blir intressant att se vad som kommer att hända med cykelbanor­na i framtiden, säger Birgitta Martinius.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? HISTORIA. ”Höghjuling­arna från slutet av 1800-talet var väldigt snabba. Den här är en engelsk konstrukti­on, lånad från Mölndals hembygdsmu­seum” berättar utställnin­gsproducen­ten Birgitta Martinius.
Bild: LISA HENRICSON HISTORIA. ”Höghjuling­arna från slutet av 1800-talet var väldigt snabba. Den här är en engelsk konstrukti­on, lånad från Mölndals hembygdsmu­seum” berättar utställnin­gsproducen­ten Birgitta Martinius.
 ??  ?? PROFFS. Susanne Ljungskog, som vann VM-guld i linjelopp 2002 och 2003, har lånat ut sina skor till Mölndals stadsmuseu­m.
PROFFS. Susanne Ljungskog, som vann VM-guld i linjelopp 2002 och 2003, har lånat ut sina skor till Mölndals stadsmuseu­m.
 ??  ?? NOSTALGI. Den klassiska limpasadel­n väcker minnen hos många som växte upp på 70-talet.
NOSTALGI. Den klassiska limpasadel­n väcker minnen hos många som växte upp på 70-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden