Göteborgs-Posten

Väntat ras på Europas bilmarknad

- MICKE LARSSON

Försäljnin­gen av nya bilar i Europa sjönk med 23 procent i september, jämfört med september förra året. Det var ett väntat ras, beroende på nya utsläppsre­gler. Hårdast drabbades Volkswagen med nästan halverad försäljnin­g.

Förklaring­en är det nya utsläppste­stet WLTP. Det måste alla modeller ha klarat för att få säljas inom EU från den 1 september, om man inte beviljats dispens.

I augusti ökade bilförsälj­ningen i stället med 31 procent, vilket ger en vink om det nya testets betydelse. Totalt under de nio första månaderna har det sålts drygt två procent fler nya bilar i Europa i år än 2017.

Statistike­n kommer från bilindustr­ins organisati­on Acea och gäller för EU samt Norge, Island och Schweiz.

Volkswagen drabbades särskilt i september. Koncernens bilmärken noterar ett gemensamt minus på 48 procent. Sett över hela 2018 har dock även Volkswagen­s försäljnin­g ökat, med fem procent, och koncernens marknadsan­del ligger kvar runt 24 procent (inklusive bland annat Audi och Skoda).

Volvo var ett av få märken som ökade i september, och har hittills i år ett plus på nästan sju procent.

I nationssta­tistiken kan noteras att bilförsälj­ningen i Rumänien sjönk med 73 procent i september, men ligger på plus 31 procent för hela året hittills.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden