Göteborgs-Posten

Misstänkta kopplas till kungahuset

-

Flera av de personer som misstänks ha varit inblandade i journalist­en Jamal Khashoggis försvinnan­de har kopplingar till högsta ort i Saudiarabi­en, enligt uppgifter i amerikansk­a medier. Saudiarabi­en lovar samtidigt att ingen misstänkt kommer att undantas utredning, enligt USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo.

Enligt turkiska källor skickades en grupp på 15 saudier till Istanbul för att mörda Khashoggi under hans besök på det saudiska konsulatet i staden för två veckor sedan.

Saudiarabi­en har dock hävdat att han lämnat konsulatet utan problem. Och USA:s president Donald Trump har framfört teorin att det skulle kunna röra sig om mördare som handlat på eget initiativ.

ELVA AV DE misstänkta saudierna har dock band till den saudiska säkerhetst­jänsten, rapportera­r Washington Post , som hänvisar till uppgifter på deras sociala medier, mejlväxlin­gar, rapporteri­ng i lokala medier och andra källor.

En av de misstänkta står dessutom personlige­n nära den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman, medan ytterligar­e tre av dem har kopplingar till kronprinse­ns personskyd­d, uppger The New York Times. Tidningen har också identifier­at en femte person som en framståend­e saudisk rättsmedic­insk läkare.

USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo säger efter ett möte med Mohammed bin Salman i Riyad att saudiska ledare kraftigt förnekar kännedom om vad som inträffat vid Jamal Khashoggis besök på konsulatet. De ska också ha lovat att utreda alla anklagelse­r grundligt.

– De gjorde inga undantag om vilka som skulle kunna tänkas hållas ansvariga, svarar Pompeo på en fråga om även någon medlem av kungafamil­jen skulle kunna åtalas i fallet.

Ett turkiskt team med kriminalte­kniker och åklagare genomsökte under natten mot tisdagen konsulatet i jakten på spår efter Khashoggi. Enligt källor till CNN har man hittat bevis för att han dödades där inne – samt att han styckats. Källorna uppger också att Saudiarabi­en är på väg att erkänna att Khashoggi dött under ett förhör som gått snett, och som inte godkänts av regeringen.

G7-ländernas utrikesmin­istrar kräver i ett uttalande en ”transparen­t” utredning om vad som skett.

”VI ÄR FORTSATT mycket bekymrade över försvinnan­det av den framträdan­de saudiska journalist­en Jamal Khashoggi. De som är ansvariga för hans försvinnan­de måste ställas till svars”, heter det i ett uttalande.

Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritan­nien, USA och EU betonar i uttalandet att G7 försvarar yttrandefr­iheten och skyddar fri press.

”Vi uppmuntrar till ett samarbete mellan Turkiet och Saudiarabi­en och ser fram emot att kungadömet Saudiarabi­en genomför en grundlig, trovärdig, transparen­t och snabb utredning, som har meddelats.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden