Göteborgs-Posten

Livet efter katastrofe­n blir osmält som teater

- LIS HELLSTRÖM SVENINGSON Peter Carlstedt som Sam i Vampyrbläc­kfiskar i Arizona – där klimatkata­strofen är ett faktum.

Teater Trixter ställer klimatoron på scen, men Vampyrbläc­kfiskar i Arizona brister i både pedagogisk klarhet och scenisk fantasi.

TEATER TRIXTER

Manus och regi: Karin Blixt Skådespela­re: Peter Carlstedt, Jarle Hammer, Tina Lenne

T o m 22/11

Oron för klimatet brer ut sig. Hos Teater Trixter kanalisera­s frågorna sedan ett par år tillbaka i ett projekt där scenkonstn­ärerna samarbetar med aktörer från andra fält, bland annat bildkonst och biologi. Teatern benämner det som gemensam forskning. Arbetet har resulterat i en workshop, Mollusker och människor, som vill väcka skolelever­nas intresse för relationer­na mellan människor, djur och växter. Med premiären för Vampyrbläc­kfiskar i Arizona tar klimatenga­gemanget även plats på Trixters egen scen.

Karin Blixt har skrivit pjäsen och hon står även för regin. Här börjar historien efter katastofen. Isen på Antarktis har smält och havsnivån har stigit till oanade nivåer. De enda som gynnas av situatione­n är vampyrbläc­kfiskana, en art som invaderar överallt.

I EN SKYSKRAPA, förvandlad till närmast ett akvarium, har en forskare förskansat sig i källaren. Han ser sig som den siste överlevand­e. Via kortvågsra­dio försöker han etablera kontakt med bläckfiska­rna. Till husets översta våning anländer en ung man i sällskap med en mäklare. Han ska hålla koll på bläckfiska­rna och får bo i världens coolaste penthouse.

Jarle Hammer försöker att skaka liv i rollen som forskaren, medan Lennes mäklare intar vuxen föräldrapo­sition och Carlstedts kille studsar som framtidsho­ppet. En överlevand­e råtta, en form av svävande varelse (Lenne gör rollen, misstänkt lik mäklaren) samt öppnandet av scenbilden mot ett tomt mörker, med undantag av ett antal parasoller, är element som

Kanske var pjäsen tänkt som ett drömspel, men spelet är alltför traditione­llt.

läggs till, men de hjälper knappast upp det här knackiga pjäsbygget. Vampyrbläc­kfiskar i Arizona är en torftig blandning, uppsättnin­gen brister både i pedagogisk klarhet och scenisk fantasi.

KANSKE VAR PJÄSEN tänkt som ett drömspel, men spelet är alltför traditione­llt. Som teater blir klimatfråg­an osammanhän­gande och osmält. Roligt blir det sällan heller, fast det kanske var meningen. De ungdomar – från 15 år och uppåt – som uppsättnin­gen vänder sig till har erfarenhet­er av de mest rafflande katastrofs­kildringar, vad skulle skaka om dem här?

 ?? Bild: FRÖYDI LASZLO ?? EFTER KATASTROFE­N.
Bild: FRÖYDI LASZLO EFTER KATASTROFE­N.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden