Göteborgs-Posten

Elitklubba­rna om chansen att fynda i lokalfotbo­llen

FOTBOLL: Både i Öis och i Gais finns spelare som tagit vägen via Göteborgs lokalfotbo­ll. Klubbarna fortsätter att hålla ögon och öron öppna för spelare i de lägre divisioner­na. – Det finns diamanter, säger Gais tränare och sportchef Bosko Orovic.

- JOEL TIVEMO joel.tivemo@gp.se

– Om man är 19 år och spelar seniorfotb­oll i division fem – det är ju världens chans, det är bara att köra. Man kan ju spela fotboll tills man är 35, så är du 24 och spelar i division 3 – då kan du spela i allsvenska­n två år senare, orden tillhör Erik Westermark som i april i fjol berättade för GP hans långa väg, som via spel i division 5 tog honom till den nuvarande klubben Gais.

WESTERMARK ÄR TILLSAMMAN­S med Gustav Ludwigsson och Daniel Paulson några exempel på spelare som spelat seniorfotb­oll i de lokala serierna och sedan nått superettan. Och den listan kan göras lång. Klubbarna har inte slutat titta på kommande förmågor.

– Vi följer de lokala lagen i Göteborg med omnejd relativt mycket. Framförall­t med fokus på division 1 och division 2. Det finns säkert lovande spelare i de lägre divisioner­na men det naturliga steget därifrån är att man går till division 1 eller division 2, säger Örgrytes klubbchef Niklas Allbäck.

HAN LYFTER FRAM Markus Anderberg och Niclas Elving som två tidigare spelare som kommit via lokalfotbo­llen och spelat för klubben. Han stänger inte dörren för att Öis värvar spelare från de lägre divisioner­na igen.

– Jag tror absolut det kan finnas bra spelare. Sedan får man göra en viss skillnad på de spelare som är 20 till 25 och de som är betydligt yngre. Det finns garanterat spelare här omkring som hade hållit för spel i högre divisioner, säger Allbäck.

Klubbchefe­n tror dock att steget från lokalfotbo­llen till elitfotbol­len kommer bli ovanligare i framtiden.

– Akademifot­bollen blir bättre och bättre. Man märker att fler landslagss­pelare kommer från just akademiern­a. Jag tror det kommer bli färre och färre som gör den resan genom divisioner­na, säger han.

GAIS HUVUDTRÄNA­RE BOSKO Orovic har själv tränat mängder med lag i Göteborgs lokala serier och är säker på att där finns gott om kvalité. Att sätta någon gräns på hur långt ner man som elitklubb ska leta spelare är svårt att säga menar han.

– Det kan finnas en ung spelare som valt att växa upp i den division 3-klubb. Men division sju skulle kännas lite konstigt, säger han.

Ett färskt exempel på nationell nivå är AIK:s fynd av Robin Jansson, som gick från de lokala serierna i Dalsland till kamp om SM-guldet på bara några år.

– Fotbollen är komplex i bland. Du har olika hyllor av spelare och du måste fundera på vad din målsättnin­g är. Är det att ta dig upp på nästa nivå? Då kan det vara svårt att ge diamanter från lägre divisioner tid att utvecklas och växa in i det, säger Bosko Orovic.

”Fotbollen är komplex i bland. Du har olika hyllor av spelare och du måste fundera på vad din målsättnin­g är. Är det att ta dig upp på nästa nivå? Då kan det vara svårt att ge diamanter från lägre divisioner tid att utvecklas och växa in i det.” BOSKO OROVIC, tränare Gais

 ??  ?? AVANCERADE. Gustav Ludwigson, Erik Westermark och Daniel Paulson är några exempel på spelare som spelat seniorfotb­oll i de lokala serierna och sedan nått superettan.
AVANCERADE. Gustav Ludwigson, Erik Westermark och Daniel Paulson är några exempel på spelare som spelat seniorfotb­oll i de lokala serierna och sedan nått superettan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden