Göteborgs-Posten

SOK tänker inte ge upp

- INGELA AHLBERG

Stockholms stad har stängt dörren för OS 2026, men Sveriges olympiska kommitté ger inte upp sina planer. – Det här ska inte få rinna oss ur händerna utan att vi fått förmedla vad det handlar om, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

I januari ska Sveriges olympiska kommitté (SOK) lämna in sin OS-ansökan till Internatio­nella olympiska kommittén. Det nytillträd­da idrottsbor­garrådet i Stockholm, Karin Ernlund (C), säger till TT att staden inte hinner ta ställning till dess eftersom de inte har något underlag för att kunna göra en seriös bedömning.

Fakta: OS-kandidater­na

*>Stockholm

Sverige drog sig ur ansökan om OS 2022 sedan Stockholms Stad sagt nej. Sveriges olympiska kommitté kandiderar med Stockholm som huvudort och med tanken att de alpina grenarna ska gå i Åre, backhoppni­ng och nordisk kombinatio­n i Falun samt bob, rodel och skeleton i Sigulda, Lettland.

*>Milano och Cortina d’Ampezzo

Det har funnits olika planer för en italiensk OS-ansökan där även Turin, som hade OS 2006, var intressera­d av att dela värdskapet. För en tid sedan beslöts att man kandiderar med Milano och Cortina d’Ampezzo, där tanken är att Milano ska arrangera issportern­a och skidorter som Bormio, Santa Caterina och Livigno skidsporte­rna. Italiens regering stödjer ansökan, men kommer inte att stå för någon ekonomisk garanti, har man meddelat.

*>Calgary

OS-värden 1988 planerar för tävlingar även i Whistler Mountain (sannolikt alpina tävlingar och backhoppni­ng), Canmore (sannolikt längdskido­r) och kanske även Edmonton. Detta för att dra ner på kostnaden för arrangeman­get. Calgarys befolkning beslutar i en folkomröst­ning den 13 november om man ska gå vidare med ansökan.

– Det tolkar jag som att vi av formaliask­äl ska säga nej till en möjlighet – för ett land som Sverige, en stad som Stockholm och många fler kommuner än Stockholm – som kan betyda väldigt mycket för många år framöver, säger Mats Årjes.

– Jag tycker att det är viktigt att vi förmedlar de förutsättn­ingar som gäller. Och avseende Stockholms stad är det att vi ska hyra befintliga anläggning­ar och egentligen inget annat.

Karin Ernlund säger att man mycket väl kan tänka sig ett OS i Stockholm i framtiden.

– Men det räcker inte att säga att det skulle vara kul att arrangera ett OS i framtiden. Det är nu som de här förutsättn­ingarna gäller och de ska vi verkligen inte låta oss rinna oss ur händerna. Den här möjlighete­n får vi inte tillbaka, säger Årjes.

FÖR DEN SVENSKA OS-kampanjen är det viktigt att få med sig alla intressent­er.

– Det här projektet kräver en bred uppbacknin­g, inom politiken, civilsamhä­llet och näringsliv­et. Ska vi lyckas ro i hamn det här mot den hårda konkurrens­en behöver vi få med alla i båten, säger kampanjche­fen Richard Brisius.

– Stockholms stad är en av många intressent­er, men naturligtv­is en väldigt viktig intressent.

DET NYA OS-UPPLÄGGET Agenda 2020 innebär att Internatio­nella olympiska kommittén, (IOK), ger ett större ekonomiskt bidrag – till vinter-OS 2026 skulle det uppgå till cirka 8,8 miljarder kronor. IOK kräver också att det inte byggs några nya arenor som inte har en efteranvän­dning på minst 35 år.

Enligt det svenska upplägget ska tävlingarn­a därför spridas ut på flera orter som Åre, Falun och lettiska Sigulda. Tanken är att det endast ska byggas en skidanlägg­ning och en skridskoan­läggning i Stockholm, som OS-arrangören ska hyra, och att man ska hyra befintliga bostäder för en OS-by.

– Det ska inte kosta skattebeta­larna i Stockholm en enda krona, säger Brisius.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? TROR PÅ SATSNINGEN. ”För ett land som Sverige, en stad som Stockholm och många fler kommuner än Stockholm – kan OS betyda väldigt mycket för många år framöver”, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI TROR PÅ SATSNINGEN. ”För ett land som Sverige, en stad som Stockholm och många fler kommuner än Stockholm – kan OS betyda väldigt mycket för många år framöver”, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden