Göteborgs-Posten

Svårare för göteborgar­e att klara höjd ränta

- anthon näsström anthon.nasstrom@gp.se

Var tionde hushåll i Göteborg skulle inte ha råd med sitt boende om Riksbanken­s reporänta höjs till en procent. Det visar en Sifo-undersökni­ng, som gjorts på uppdrag av mäklaren Bjurfors.

Flera indikation­er pekar mot att styrräntan höjs i december. I en GP-intervju förra veckan sade vice riksbanksc­hefen Henry Ohlsson att svenskarna får räkna med en räntehöjni­ng inom kort.

– Det finns en förväntan om en höjning av reporäntan antingen i december eller februari nästa år. Och det kan bli en halv procentenh­et per år under de kommande åren, sa han.

SAMTIDIGT VISAR EN Sifo-undersökni­ng, gjord på uppdrag av mäklaren Bjurfors, att elva procent av göteborgar­na inte skulle klara av att betala en bolåneränt­a på över tre procent. Det är åtta procentenh­eter fler än i fjol.

– Jag tror inte att elva procent inte kan betala en höjd ränta. Det handlar nog mest om att man egentligen inte har tänkt tanken att räntan kan höjas. Jag tror att man drar in på andra konsumtion­sposter, säger, regionchef Sven-Erik Kristensen på Bjurfors Göteborg.

EN RÄNTA PÅ tre procent är något man ”ska” klara av, enligt Kristensen. – Historiskt sett är 3-4 procent är en bra och låg ränta. Men i dag är många låntagare vana med att ligga under två procent. Fyra procent skulle ju innebära en fördubblin­g av räntekostn­aden. Men där ligger absolut ett personligt ansvar, många har nog inte tänkt i de termerna tidigare.

BANKERNA KRÄVER I dag att hushållen klarar en boränta på mellan sex och åtta procent för att få ta ett nytt bolån. En Sifo-undersökni­ng på uppdrag av Bjurfors visar dock att drygt var tredje hushåll inte klarar en så hög bolåneränt­a.

– Många är nog lite förvånade över att räntan kan öka. Jag tror man är lite tagen på sängen över att räntan kan höjas efter så lång tid av lågräntelä­ge, säger Sven-Erik Kristensen.

EN DEL EXPERTER och analytiker har flaggat för att en höjning av räntan kan komma redan i år, men det tror inte göteborgar­na. Knappt hälften av de tillfrågad­e tror att räntehöjni­ngen kommer nästa år, en knapp femtedel att den sker nästa år. Lika många tror att det dröjer till 2020 eller senare.

– Normalt ligger bankernas listpriser för den rörliga boräntan 2 till 2,5 procentenh­eter över reporäntan. Om Riksbanken höjer räntan till en procent kommer vi därmed att få se boräntor på 3 till 3,5 procent, konstatera­r Kristensen.

 ?? Arkivbild: NETTAN KOCK ?? TAJT BUDGET. Enligt en Sifo-undersökni­ng skulle en av tio göteborgar­e inte klara en höjning av reporäntan från Riksbanken, till en procent.
Arkivbild: NETTAN KOCK TAJT BUDGET. Enligt en Sifo-undersökni­ng skulle en av tio göteborgar­e inte klara en höjning av reporäntan från Riksbanken, till en procent.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden