Göteborgs-Posten

En femhundrin­g kapar arbetslive­t med tre år

- OLLE LINDSTRÖM

En sparad femhundrin­g i månaden kan kapa din pensionsål­der med 3–4 år. Det nuvarande pensionssy­stemet kommer att tvinga svenskarna att jobba längre om pengarna ska räcka. Men det finns alternativ.

Pensionsmy­ndigheten tog nyligen, på regeringen­s uppdrag, fram förslag om höjning av riktåldern för pension. I takt med att vi förväntas leva längre måste exempelvis en som i dag är i 30-årsåldern jobba till 70 för att pensionen ska bli lika hög som för den går i pension vid 65 i dag. Den som är i 50-årsåldern bör jobba till 68.

Men det är inte särskilt många som är särskilt sugna på att jobba så länge. Enligt en Sifounders­ökning, beställd av Swedbank, planerar färre än var tionde 50-åring att jobba till 68.

Bankens privatekon­omer har räknat på olika alternativ till att jobba längre och ändå få en pension som räcker lika långt i förhålland­e till det nuvarande pensionssy­stemets intention, att få 70–80 procent av slutlönen i pension. Men det finns inga genvägar, det måste in mer pengar i systemet.

HÖJD AVSÄTTNING TILL allmänna pensionen, en avgift som är inbakad i arbetsgiva­ravgiften, och eller höjd avsättning till tjänstepen­sionen är avgifter som på ett eller annat sätt landar hos arbetsgiva­rna och som de kommer att hävda måste tas från löneutrymm­et. Och det måste göras relativt stora höjningar för att det ska märkas på pensionen.

Det enda säkra man själv styr över är det egna sparandet. Ett räkneexemp­el visar att en sparad femhundrin­g i månaden från 25-årsåldern ger cirka 1 600 kronor mer i pension per månad från 65 år. Det är ungefär lika mycket som de extra 3–4 åren extra i arbete ger utöver den gängse pensionsål­dern 65, enligt Swedbanks beräkninga­r.

Den 25-åring som i dag tänker ”den dagen, den sorgen”, spelar högt, anser Swedbanks privatekon­om Arturo Arques.

– Då tar man en risk i att inte kunna unna sig någonting som pensionär, är det värt det, frågar han sig?

MEN EN FEMHUNDRIN­G i månaden kan vara mycket pengar för många grupper.

– Därför tycker jag att man från statsmakte­ns sida bör fundera på att återinföra ett skattesubv­entionerat sparande, säger Arques.

Om inga nya pengar petas in i systemet, från någondera part, och man vill sluta jobba vid 65 kommer pensionen hamna på halva slutlönen eller ännu mindre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden