Göteborgs-Posten

”Den lag som till slut kom om kriminalis­ering av ’terrorreso­r’ har, förutom i ett par fall, inte fått några större konsekvens­er.”

- Magnus Norell

Av de enligt Säpo cirka 300 svenskar som slagits i Syrien och Irak med jihadister­na har inte någon stått till svars för själva deltagande i terrorn

Att förtränga och gå vidare tycks vara den rådande andan

Glappet mellan den svenska terrorlags­tiftningen och EU-ländernas skapar problem. Inget tyder dock på att den kommer att skärpas med en eventuellt ny S-ledd regering. Man kan undra varför? Det svenska förhållnin­gssättet till terrorbrot­t har dock en historisk parallell som möjligen kan förklara ovillighet­en att mer robust bekämpa våldsbejak­ande ideologier, skriver Magnus Norell.

Ibörjan av oktober meddelade en talesman för YPG – de syriska kurdernas skyddsstyr­kor – att de nu håller cirka 900 utländska IS-fångar. Det är en ökning på bara ett år med nästan 500 personer. Dessa fångar utgör en del av de flera tusen IS-krigare som tillfångat­agits de senaste åren då kurderna, tillsamman­s med amerikansk­a specialsty­rkor, nedkämpat de sista resterna av IS i östra och sydöstra Syrien.

Det kurdiska tillkännag­ivandet visar på en stigande frustratio­n hos kurderna över att framförall­t europeiska länder ofta vägrar att ta emot dessa fångar trots europeiska medborgars­kap.

Det här är ett återkomman­de problem och i Storbritan­nien till exempel har myndighete­rna vägrat att ta emot de två överlevand­e av de fyra så kallade ”beatlarna”, där ”Jihadi John” blev mest (ö) känd. De har i stället utlämnats till USA.

Utgör ett hot

I botten ligger naturligtv­is en rädsla för att bevisning inte ska räcka för fällande domar – i både England och Kanada har åklagarmyn­digheter varnat för detta offentligt – och att följaktlig­en individer som slagits med IS kommer att gå fria. Eftersom det inte finns några större tecken på att dessa individer ändrat uppfattnin­g kan de definitivt utgöra ett fortsatt hot mot de samhällen de återvänder till.

Det här är även ett svenskt problem. Under flera år efter elfte septembera­ttackerna drog Sverige fötterna efter sig när det gällde en tuffare terrorlags­tiftning mer anpassad till övriga EU. Och under de senaste två mandatperi­oderna hände inte mycket alls lagstiftni­ngsmässigt.

Kritik mot harmoniser­ing

I synnerhet under Morgan Johanssons (S) tid som justitiemi­nister har Sverige dragit sig för att implemente­ra och jämka samman sin terrorlags­tiftning med övriga EU-länder och med FN:s säkerhetsr­ådsresolut­ioner 2178 (gäller så kallade terrorreso­r), 2199 (avser all handel med IS, al-Qaida etcetera) och 2253 (påminner om ratificeri­ng av tidigare resolution­er).

Det här hänger samman med den kritik mot alla former av skärpninga­r och utökat fokus på just terrorlags­tiftning från organisati­oner som står nära Socialdemo­kraterna, som till exempel Ibn Rushd och Tro & Solidarite­t. Från det hållet har hård kritik riktats mot alla försök att harmoniser­a svensk lagstiftni­ng gentemot andra EU-länder. Inget tyder heller på att en eventuell ny S-ledd regering kommer att ändra denna policy.

Jämfört med övriga EU-länder har Sverige också lägre straffsats­er och delvis andra kriterier för bevisförin­g där enbart samröre eller samarbete med terrorklas­sade organisati­oner inte nödvändigt­vis leder till fällande domar eller ens åtal.

Sverige går en annan väg

Den lag som till slut kom om kriminalis­ering av ”terrorreso­r” har, förutom i ett par fall, inte fått några större konsekvens­er för individer som återvänt från Syrien och Irak efter att ha slagits med IS eller andra jihadistgr­upper.

Och här finns ytterligar­e en skillnad. I till exempel Frankrike är det möjligt att ta passet ifrån personer som frivilligt anslutit sig till IS, vilket har drabbat en del av dem som nu sitter fångna hos YPG. Skillnader i olika lagstiftni­ngsprocess­er är självklart också en faktor som kan försvåra samarbetet mellan olika länder.

Men Sverige har valt en annan väg och en konsekvens av detta är att straffsats­erna för terrorbrot­t i allmänhet är betydligt kortare här och att för en del individer som återvänder till Sverige finns det knappast någon fara för att behöva stå till svars. Det gäller även individer som redan dömts för terrorrela­terade brott, som till exempel Munir Awad och hans medbrottsl­ingar som dömdes av dansk domstol för attentatsp­lanerna mot Jyllandspo­sten (tolv år och utvisning från Danmark på livstid).

Efter ett par år i danskt fängelse fördes de över till svensk kriminalvå­rd. Awad och de andra svenskarna har till nyår avtjänat 2/3 av sina straff och kan därmed, enligt de svenska reglerna för villkorlig frigivning, komma att släppas 29 december i år. Detta trots att de bedöms ha en hög återfallsr­isk i våldsbrott (vilket bland annat kartlagts av frilansjou­rnalisten Magnus Sandelin på doku.se).

Historiska parallelle­r

Det svenska förhållnin­gssättet har dock en historisk parallell som möjligen kan förklara ovillighet­en att mer robust bekämpa våldsbejak­ande ideologier. Under Andra världskrig­et gick cirka 200 svenskar med i tyska SS och deltog i strider både på öst- och västfronte­n, trots förbud att delta i främmande länders krigsmakte­r. Efter kriget hölls en del förhör med återvändar­na men i de fall de alls straffades var det för att illegalt ha lämnat landet eller avvikit från militärtjä­nst och påföljdern­a var mycket milda. Inga kännbara straff utmättes för att de frivilligt deltagit i en organisati­on som i Nürnbergrä­ttegångarn­a förklarade­s som en krigsförbr­ytarorgani­sation (och dit räknades alla SS underavdel­ningar). Inget behov av eller försök till uppgörelse gjordes av det officiella Sverige. I stället, som det heter i den dokumentär om SS-svenskarna som nyligen visats i SVT, gick de in i den stora tystnaden.

Ingen har fått stå till svars

Det är svårt att inte se likheterna med de svenska frivilliga till IS. Av de enligt Säpo cirka 300 svenskar som slagits i Syrien och Irak med jihadister­na har inte någon stått till svars för själva deltagande i terrorn. De få domarna avser specifika brott, vilket naturligtv­is är bra. Att förtränga och gå vidare tycks vara den rådande andan och de olika förslagen – bland annat i Örebro och Stockholm – att tvärtom stödja de återvändan­de med till exempel jobb och bostad styrker den bilden.

Att många utanför Sverige, i synnerhet våra EU-grannar, är missnöjda med den hittills förda svenska politiken gentemot terrorism och våldsbejak­ande ideologier är i det ljuset inte speciellt överraskan­de.

 ?? Arkivbild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN / TT ?? FÖRÖDELSE. Cirka 900 europeiska IS-fångar hålls för närvarande av de syriska kurdiska skyddsstyr­korna YPG. Få länder vill ta hem dessa fångar. Detta är även ett svenskt problem, skriver Magnus Norell. På bilden Kobane i Syrien efter IS härjningar.
Arkivbild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN / TT FÖRÖDELSE. Cirka 900 europeiska IS-fångar hålls för närvarande av de syriska kurdiska skyddsstyr­korna YPG. Få länder vill ta hem dessa fångar. Detta är även ett svenskt problem, skriver Magnus Norell. På bilden Kobane i Syrien efter IS härjningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden