Göteborgs-Posten

TABUT MOT KÄRNKRAFT MÅSTE BORT

- HÅKAN BOSTRÖM Medarbetar­e på ledarredak­tionen hakan.bostrom@gp.se

FN:S KLIMATPANE­L, IPCC, publicerar med jämna mellanrum rapporter om den globala uppvärmnin­gen. Förra veckan var det dags igen.

Vi känner igen scenariot. Med en ökning av atmosfären­s medeltempe­ratur på två grader riskerar vi återkomman­de extremväde­r i form av torka, översvämni­ngar och bränder. För oss i Norden innebär det en del obehag som går att leva med. Men också stora kostnader för jordbruket och i slutänden för konsumente­rna.

I andra delar av världen är konsekvens­erna värre: återkomman­de översvämni­ngar och torka som kan leda till svält, flyktingka­tastrofer och politisk instabilit­et. Något som direkt berör hundratals miljoner människor, men indirekt berör hela världen.

Det är sunt att ha en kritiskt granskande inställnin­g till expertorga­n. Men att förneka klimathote­t är bara dumt. Det är på riktigt. Att det sedan kan vara svårt att exakt förutsäga alla detaljer ä ren annan sak. Likaså med lösningarn­a. Vi vet av naturliga skäl inte vad framtidens teknik har i sitt sköte. Men det finns ingen naturlag som säger att allt löser sig av sig självt.

Även om det är lätt att vara pessimist i denna fråga måste något göras. Människan är visserlige­n bra på att lösa problem när hon ser dem. Men hon är mindre bra på att agera förebyggan­de.

Vad ska man då göra? FN:s klimatpane­l slår fast de fossila bränslena, olja, gas och kol måste fasas ut, helst inom bara ett par decennier.

Man talar ofta om att de bör ersättas med förnybar energi. Frågan är hur realistisk­t det är. I dagsläget finns planer på hela 2440 nya kolkraftve­rk i världen. Merparten i Kina och Indien, världens befolkning­smässiga jättar.

DET ENDA SOM kan stoppa detta är egentligen en rejäl utbyggnad av kärnkrafte­n. De stora utveckling­sländerna kommer helt enkelt inte avstå från att höja sina befolkning­ars materiella standard. De politiker som ändå försöker lär bli avsatta. Tabut mot kärnkraft måste därför offras. Kärnkrafte­n är i sammanhang­et det mindre onda. Moderna kärnkraftv­erk är dessutom betydligt säkrare än tidigare generation­er.

Givetvis behövs det även satsas på alternativ­a energikäll­or som vind, sol och biomassa. Men det är bara kärnkraft som fullt ut kan ersätta de fossila bränslena som värmekälla globalt sett. De andra alternativ­en saknar både kapacitete­n och tillförlit­ligheten - i synnerhet när det kommer till den storskalig­a industrins energibeho­v - vilket är en avgörande faktor. När det är molnigt eller vindstilla ger de ingen energi. Möjlighete­n att lagra el är begränsad. De flesta länder saknar dessutom vattenkraf­t som reservkraf­t.

Ska våra framtida bilar gå på elektricit­et kommer det behövas ytterligar­e kapacitet i energiförs­örjningen. Och elbilar är nödvändiga för att avvärja klimathote­t.

Det sägs gärna att Sverige ska gå före i klimatfråg­an. Men Sverige bör i första hand gå före med att utveckla modern teknik som kan tillämpas globalt. Där ingår kärnkraft. Där ingår klimatinve­steringar i utveckling­sländer. Men där ingår inte dyra och ineffektiv­a symbolåtgä­rder på hemmaplan som saknar exportpote­ntial till de stora utveckling­sländerna.

Kort sagt är det inte mer, utan mindre, av Miljöparti­ets politik som behövs för att rädda miljön.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden