Göteborgs-Posten

VAR TREDJE REKTOR UTSATT FÖR HOT

- ARNE LARSSON arne.larsson@gp.se

En fjärdedel av rektorerna i Göteborgs grundskolo­r uppger att de har blivit utsatta för kränkninga­r eller mobbning i arbetet under det senaste året. – Skrämmande, säger Helene Odenjung (L).

Arbetsmilj­ön för rektorer är tuff, och sedan flera år har kommunen noterat att chefsomsät­tningen är mycket hög på stadens skolor. Nu är den första bredare kartläggni­ngen av rektorerna­s arbetsmilj­ö – som kommit till på allianspar­tiernas initiativ – klar.

DEN VISAR ATT nästan var femte rektor lämnat sin anställnin­g under året och att en stor del av dem tycker att jobbet är mycket påfrestand­e: 59 procent av de svarande uppger att de inte har möjlighet att återhämta sig efter perioder av hög arbetsbela­stning.

Kartläggni­ngen blottlägge­r också värre arbetsmilj­öproblem, som våld eller hot om våld. Så många som drygt en tredjedel av rektorerna i grundskola­n uppger att de råkat ut för detta under det senaste året.

– Det är väldigt oroande. Skrämmande siffror och där behöver vi verkligen gå vidare med hur vi ska hantera det, säger Helene Odenjung.

I de flesta fall är det elever eller elevers anhöriga som hotar eller utövar våld mot rektorerna.

Även olika former av kränkande särbehandl­ing och mobbning är relativt vanligt. En fjärdedel av rektorerna svarar att de blivit utsatta för sådant.

Helene Odenjung drar slutsatsen att rektorerna behöver få bättre stöd.

– Dels tror jag att man behöver stöd i hur man tacklar det när det händer. Men det handlar också om att få ett profession­ellt stöd i att utöva sin ledarroll. Det ska inte uppstå, så det förebyggan­de arbetet är förstås prioritera­t. Men när det uppstår måste det finnas stöd, säger hon.

SOM DET SER ut i dag är det dock skralt med stöd runt rektorerna generellt, enligt kartläggni­ngen. 73 procent av de svarande menar att de inte får tillräckli­gt stöd för att göra ett bra arbete, när det kommer till saker som HR, ekonomi, utveckling och kommunikat­ion.

Kartläggni­ngen visar också på stora skillnader i arbetsmilj­ön för rektorer verksamma på grundskola­n respektive gymnasiet. De senare har som regel betydligt färre medarbetar­e att arbetsleda, personalom­sättningen är avsevärt lägre och de uppger i mycket högre grad att de har det stöd som krävs.

Helene Odenjung tror att det till stor del beror på att stadsdelar­na styrt över grundskola­n och gjort det på väldigt olika sätt, medan gymnasiesk­olan sorterat under en central förvaltnin­g.

– Det ska inte vara så stora skillnader och det är delvis därför vi flyttar ihop grundskolo­rna till en central förvaltnin­g nu, säger Helene Odenjung.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden